четвер, 22 квітня 2021 р.

"Відродити нашу Землю"



У цей день люди проголошують екологічні ініціативи і закликають до дбайливого ставлення до планети.

Щорічно 22 квітня відзначається Міжнародний День Землі - свято, що ознаменувало початок сучасного екологічного руху. Мета цього дня - звернути увагу на проблеми навколишнього середовища. 22 квітня проводиться безліч екологічних заходів. Слоган Дня Землі 2021 - "Відродити нашу Землю".

 

Історія свята День Землі

Перша екологічна акція відбулася в цей день в 1969 році. Сенатор США Гейлорд Нельсон закликав до створення дня, який приверне увагу суспільства до екологічних проблем. У минулому Нельсон був свідком великого розливу нафти у водоймі. Він зібрав групу з ініціативних студентів і організував першу екологічну демонстрацію.

Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон, який запропонував у 1872 році призначити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території. Пропозиція було схвалено і отримала широку підтримку жителів штату. У 1882 році День Дерева був оголошений урядом Небраска офіційним святом штату, дата його припадала на 22 квітня. Через 100 років у 1970 році День Дерева був перейменований у День Землі і став проводитися по всій території США. У цей день 22 квітня 1970 року в Нью-Йорку (США) студенти, школярі та їхні викладачі, вперше організували проведення національного свята – Дня Землі. Його учасники запропонували звичайним пересічним американцям звернути увагу на екологічні проблеми сьогодення і спробувати спільними зусиллями берегти зелену планету. Вже через рік у США було створено державне агентство з охорони навколишнього середовища, яке сьогодні діє досить активно і має тісні контакти з державними структурами багатьох країн, в тому числі і в Україні.

Відтоді третій тиждень квітня щорічно відзначався як тиждень Землі. Це свято стало дуже популярним в США, а до 90-их років отримало популярність у всьому світі. У 1990 його вперше відзначили в СРСР. У 2009 році ООН встановила відзначати офіційне свято Міжнародний День Матері-Землі 22 квітня.

Це свято призвело до прийняття багатьох важливих екологічних законів у США. У 2016 році ООН обрала День Землі для підписання Паризької кліматичної угоди, яка містить заходи щодо зниження викиду вуглекислого газу.

Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У той рік безліч обрізків матерії з написами і малюнками були пронесені по нашій планеті. З них склали прапор Землі площею 660 кв. м, який символізує єдність людей в турботі про майбутнє планети і закликає ставитися з повагою до оточуючого нас світу. За ініціативою американських природоохоронців зі Стенфордського університету 90-ті роки було проголошено «Десятиліття навколишнього середовища». Ця акція отримала підтримку в більш ніж 120 країнах світу, а понад 40 країн об’єднали свої зусилля для проведення кампанії по збереженню біологічного різноманіття. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

 

Заходи в День Землі 2021

Цього року відзначається 51-ий День Землі. Його головними темами є відновлення біорізноманіття, кліматичні зміни та боротьба з пандемією коронавірусу. З 20 квітня будуть проводитися різні саміти https://www.youtube.com/watch?v=Z8J-IWD3SM4 та освітні заходи. 22 квітня відбудеться віртуальний кліматичний саміт за участю 40 світових лідерів, організований Джо Байденом. Також в цей день планується онлайн-Захід Earth Day 2021.










Джерело:https://www.unian.ua/lite/holidays/den-zemli-2021-shcho-ce-za-den-istoriya-shcho-potribno-robiti-v-den-zemli-11395852.html

Немає коментарів:

Дописати коментар