неділя, 28 лютого 2021 р.

День нульової дискримінації

«Дискримінація – це порушення прав людини, і вона не повинна ігноруватися. У всіх має бути можливість прожити життя в повазі і з гідністю».



Згідно з рішенням ООН, щороку 1 березня у світі відзначається День нульової дискримінації, метою якого є об’єднання зусиль в боротьбі з цим ганебним явищем.

Раса, колір шкіри, політичні та релігійні переконання, стать, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний та майновий стан, місце проживання, мова або будь-яка інша ознака - не мають бути причиною для дискримінації.

Принципи рівності та недискримінації закріплені у Загальній декларації прав людини та Конституції України, якими визначено, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах.

Запобігання та протидія дискримінації в різних сферах суспільних відносин, просування принципу рівності, посилення впливу на органи державної влади та місцевого самоврядування щодо подолання проявів нетерпимості в українському суспільстві є одним із стратегічних напрямів у діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Так, Уповноваженим у рамках здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина систематично проводиться моніторинг стану дотримання принципу недискримінації у роботі органів державної влади та місцевого самоврядування, а також юридичних осіб публічного і приватного права.

Результати здійснюваного моніторингу та аналіз звернень громадян підтверджують, що дискримінація залишається поширеним явищем у суспільстві.

На переконання Уповноваженого, підвищення рівня обізнаності населення та формування толерантного середовища сприятиме зниженню ксенофобії, нетерпимості та поширенню мови ворожнечі в Україні. Адже, без подолання проявів дискримінації неможливо створити умови для самореалізації людини, розвитку паритетної демократії, впровадження європейських цінностей та стандартів.



Всесвітній день компліменту

 




Для хороших слів не потрібен привід, чи не так? Але, мабуть хтось все-таки вирішив придумати офіційну дату, для того, щоб сказати приємні слова тому, кому б не наважився в звичайний день.

Всесвітній день компліменту відзначають 1 березня. Хоча, є джерела, в яких це свято позначено іншою датою – 21 березня. Але хіба це не привід говорити один одному приємні і люб'язні слова якщо не кожен день, то хоча б протягом усього березня?

Історія виникнення свята невідома, зовсім як і історія про тих, хто його придумав. Але людям ідея такого незвичайного дня сподобалася, її підхопили на різних куточках планети і поширили свято всюди.

Комплімент – це французьке слово, що означає хвалу і схвалення, виражені приємними і схвальними словами.

Щирий комплімент, сказаний від душі, може творити справжні чудеса. Адже людина – особистість соціальна, їй важливо знати думку оточуючих про її вчинки і поведінку. І якщо вона отримує позитивну оцінку своїм діям, це відповідно підвищує її самооцінку і впевненість в собі, а крім того, дарує гарний настрій і оптимізм.

Також комплімент може стати приводом для приємного знайомства, допомогти розрядити напружену обстановку в колективі, налагодити доброзичливі стосунки з людьми.



Цікаві факти

— Дослідження японських вчених показали, що у людини, яка отримала комплімент, підвищується продуктивність роботи.

— У цирку компліментом називають один з різновидів поклону, подяки глядачеві.

— Психологи радять починати навчання мистецтву компліментів з себе, стоячи перед дзеркалом і піднімаючи собі настрій легкою похвалою.

— На думку австралійського психолога Ніка Хеслама, компліменти можуть підняти настрій, поліпшити залученість в роботу або навчання, підвищити цілеспрямованість.

— Отримання компліментів може допомогти впоратися з сором’язливістю і побудувати довірчі відносини зі співрозмовником.

— У США щорічно святкують Національний день компліменту 24 січня.

— У Норвегії компліменти вважаються лестощами, а у Фінляндії - особистою справою, тому рідко використовуються.

 


Якщо ви хочете долучитися до Всесвітнього дня компліменту, намагайтеся в цей день відволіктися від власних проблем і звернути увагу на оточуючих вас людей, знайти в них якісь позитивні якості, за які їх можна похвалити, і від чистого серця сказати їм приємні слова компліменту. Намагайтеся бути ввічливими, уважними і чемними.

Зробіть їм комплімент, який буде позитивним, чесним і щирим. Зробіть його з посмішкою. Потім подивіться, як посмішка відіб'ється на їхніх обличчях. Компліменти можуть бути усними або письмовими. Але найкраще, коли їх роблять особисто, при безпосередньому спілкуванні. І, можливо, така звичка закріпиться у вас не тільки в свято компліменту, а й в усі інші дні в році.



Переваги компліментів:

Вони просто роблять людей більш щасливими;

Вони підвищують самооцінку і почуття власної гідності;

Вони збільшує продуктивність праці;

Вони сприяють взаємному благополуччю;

Отримані компліменти повертаються різними способами.

Ваша мета на сьогодні: похваліть як мінімум трьох осіб. Якщо більше, то ще краще.

І пам’ятайте: Ви - найкращі!

 

середа, 17 лютого 2021 р.

День спонтанного прояву доброти

 



Доброта - якість, яка цінується незалежно від свята, тому проявляти її варто не тільки сьогодні. Але сьогодні можна зробити ще більше добрих справ, ніж зазвичай.

 Життя дано на добрі справи - говорить народна мудрість, а для того, щоб люди не забували про таку рису, як доброта - є, принаймні, 17 лютого. Саме в цей день багато хто відзначає неофіційне свято - Всесвітній день спонтанного прояву доброти. Звідки він взявся, чим примітний і як з ним вітають - читайте нижче в матеріалі УНІАН.

 

День спонтанного прояву доброти: історія свята

Точного визначення про те, хто започаткував традицію святкувати цей день, немає. За наявною інформацією, свій початок свято поклало в США, а в даний час здобуло популярність далеко за межами Америки. За ще однією версією, День спонтанного прояву доброти почали святкувати в Новій Зеландії на початку нинішнього тисячоліття.

 Свято не має політичного, релігійного або іншого забарвлення і покликане нагадати людству про роль добра в житті. Сьогодні щорічно багато компаній та корпорацій проводять благодійні заходи, флешмоби, марафони тощо. Важлива відмітна їх риса цього дня - це спонтанність.

 

Не дивно, адже людство має ще одне свято, присвячене доброті. Це Всесвітній день доброти і відзначається він 13 листопада. А сьогодні, як і в будь-який інший день - саме час робити добрі справи на благо суспільству, країні, світу.

 

Традиції Дня доброти 17 лютого

Найпростішим виявом доброти в цей день буде ваше ставлення до оточуючих. Мова йде як про добре слово, просту і не дуже допомогу, підтримку, мотиваційні слова, милі бесіди і приємні зустрічі. Увага, щирість - чи не головні й обов'язкові риси цього дня. 17 лютого можна і потрібно приділяти час близьким людям, провести його з сім'єю, рідними, друзями. Приємні слова можна сказати не обов'язково знайомим - доброта може полягати в звільненому в транспорті місці, поданій руці на виході з нього або ж щирому слові "дякую" на касі в супермаркеті.


  

Всесвітній день онкологічно хворих дітей


 У вересні 2001 року у Люксембурзі на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків, чиї діти хворі на онкологічні захворювання, було прийнято рішення про проведення Міжнародного дня дитини, хворої на рак. З 2003 року 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, що хвора на рак. Основна мета цього дня — покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб. З 2003 року заходи з нагоди цього дня проводяться і в Україні.

 

Боротьба з онкологічними захворюваннями — це складна соціальна проблема, проте, як підтверджує медицина, вплинути на зменшення захворюваності і смертності від раку можна. Дитячий рак — не смертний вирок, а виліковна в сучасних умовах хвороба. Досвід європейських країн доводить, що 75-80% дітей з діагнозами злоякісних пухлин і лейкозів мають шанси знову бути здоровими.

 

Міжнародне товариство дитячої онкології (SIOP) та Міжнародна конфедерація організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO), починають цілеспрямовану кампанію у сфері охорони здоров’я, щоб краще інформувати громадськість про ранні ознаки раку у дітей.

 

Щороку 175 тис. дітей на нашій планеті отримують діагноз «рак», і майже 90 тис. з них помирають від цього захворювання. Точна кількість нових випадків невідома, оскільки у багатьох країнах реєструються не всі хворі на рак діти. Такі  цифри просто вражають, адже 70% всіх онкологічних захворювань у дітей є виліковними, якщо діагностуються та лікуються на ранній стадії.

 

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні щорічно реєструється близько 1000 нових випадків пухлин і лейкозу у дітей у віці до 14 років, це 10-12 хворих на 100 тисяч дитячого населення. Тому  злоякісні новоутворення у дітей залишаються актуальною проблемою і для українського суспільства. За рівнем захворюваності Україна посідає одне з останніх рангових місць у світі, проте рівень смертності перевищує аналогічні світові показники, що свідчить про суттєві проблеми у виявленні, обліку та наданні медичної допомоги дітям зі злоякісними пухлинами.

Негативна демографічна ситуація, високий рівень смертності та інвалідності дітей внаслідок онкозахворювання виводить проблеми дитячої онкології за межі суто медичні та вказує на їх загальнодержавний характер.

У Міністерстві охорони здоров’я України розроблена програма «Здоров’я-2020», ціль якої є зниження рівня онкологічних захворювань в Україні на 5% та підвищення рівня виявлення злоякісних пухлин на ранніх стадіях.

Кожна історія хвороби – це дитяче життя, сльози, страждання батьків, розчарування й водночас присутність маленького промінця надії.

Не слід забувати, що рак у дорослої людини здебільшого є наслідком її способу життя, харчування, умов праці тощо. Дитячі ж пухлини найчастіше уроджені, їх закладення у плода відбувається ще в утробі матері. Тому виникнення пухлини у дитини зумовлюється станом здоров’я її батьків перед зачаттям, їх шкідливими звичками, їх харчуванням, умовами життя і праці.

 

Чинники, які спричиняють онкозахворювання у дітей:

— перебування дитини на сонці або в зоні дії радіоактивних променів;

— пасивне куріння, яке завдає такої ж шкоди організму дитини, як і активне;

— присутність шкідливих хімічних речовин у навколишньому середовищі в промислових містах або зонах;

— неправильне харчування, а особливо велика кількість смажених і копчених страв, продуктів, до складу яких входить безліч хімічних добавок, неповноцінний раціон, практично позбавлений свіжих фруктів і овочів;

— доведено, що деякі вірусні інфекції сприяють розвитку раку. У наші дні до таких вірусів відносять вірус Епштейна-Барра, вірус гепатиту В, а також вірус герпесу;

— існує прямий зв’язок між двома десятками генетичних захворювань і розвитком дитячої онкології. До подібних захворювань відносять хворобу Дауна, нейрофіброматоз, синдром Кляйнфельтера, Костмана та інші.

 

Незважаючи на відносно невелику частоту виникнення злоякісних пухлин і можливість повного одужання пацієнтів, смертність від них у дітей залишається високою. Пов’язано це з тим, що, на жаль, більшість дітей починає лікування на пізніх стадіях захворювання, коли проведення спеціальної терапії має багато складнощів. Основна причина цього зумовлена слабкою онкологічною настороженістю у батьків по відношенню до дитини. Часто наявність пухлини виявляється випадково, при профілактичному обстеженні. Методи лікування дитячої онкології схожі з методами лікування дорослих пацієнтів і включають в себе хірургічний метод, променеву терапію і хіміотерапію.

 

Лікування дітей має свої особливості. Так, на першому місці у них стоїть хіміотерапія, яка завдяки протокольному методу лікування захворювань і постійному його удосконаленню у всіх економічно розвинених країнах стає мінімально шкідливою і максимально ефективною. Хірургічне лікування сьогодні зазвичай доповнює хіміотерапію.

 

Батькам необхідно знати, що дитячий рак – не смертний вирок. Сучасна медицина здатна протистояти цій жорстокій хворобі. Сьогодні вчасно пролікована пухлина  не є фатальним випадком!

 

Якщо 30 років тому в Україні виживало до 10% дітей, хворих на рак, то нині – вже понад 50%. Слід лише вчасно діагностувати, а потім правильно лікувати пухлину. Про це свідчить досвід дитячих онкологів, які кожного дня разом з батьками хворих дітей борються за їх життя. Хвороба виліковується у 80% випадків, у 85% дітей вона переходить у ремісію. Тобто через 5 років після лікування дитину можна вважати здоровою.

 

Однак результати такої непростої роботи залежать від того, в якій мірі суспільство впевнене, що ця боротьба буде успішною, що великі кошти, які необхідні для лікування маленьких хворих, допоможуть перемогти підступну недугу. Адже сьогодні онкохвороби залишаються найдорожчими в лікуванні. Так, за  попередніми підрахунками, лікування дитини коштує близько 100 тис. гривень, і це без врахування рецидивів недуги.

 

Рівень дитячої онкозахворюваності протягом останніх десяти років залишається стабільним, він коливається від 10,2 до 13,8 випадків на 100 тис. дітей.  Перше місце посідають лейкози та лімфоми (частка їх коливається від 31 до 45%), на другому місці – злоякісні новоутворення головного мозку (17-19%), на третьому – нефробластома (14-15%).

 

Найголовнішою проблемою дитячої онкології в Харківській області, як і по Україні в цілому, є запізніла діагностика злоякісних захворювань. Переоцінити важливість цього моменту складно, оскільки діти, на відміну від дорослих, при своєчасній діагностиці мають 70-80% шансів на повне одужання.

 

На диспансерному обліку у Харківській області на 01.01.2020 року перебувають 418 дітей зі злоякісними захворюваннями, показник становить 96,7 на 100 тис. дитячого населення, на 01.01.2019 перебувало 425 дітей зі злоякісними захворюваннями, показник становив 98,4 на 100 тисяч дитячого населення. Станом на 01 01 2018 року за медичним спостереженням перебувало 365 дітей, що становило 85,6 випадку на 100 тисяч дитячого населення.

 

Серед них перебувають на обліку:

— 222 дітей з солідними злоякісними новоутвореннями;

— 196 дітей з гемобластозами.

Протягом 2019 року в Харківському регіоні захворіло злоякісними онкологічними захворюваннями 58 дітей (в 2018 — 46 дітей):

— 34 – лімфопроліферативними;

— 24 – солідними.

В останні роки рівень дитячої захворюваності становить:

2019 рік 12,3 на 100 тис. дитячого населення  (58 випадків)

2018 рік – 13,7 на 100 тис. дитячого населення (59 випадків)

2017 рік – 10,8 на 100 тис. дитячого населення (46 випадків)

2016 рік  – 13,8 на 100 тис. дитячого населення (59 випадків)

2015 рік  – 10,2 на 100 тис. дитячого населення (43 випадки)

2014 рік – 11,0 на 100 тис. дитячого населення (46 випадків)

2013 рік  – 9,4 на 100 тис. дитячого населення (40 випадків)

2012 рік  — 11,8 на 100 тис. дитячого населення (49 випадків)

2011 рік – 10,6 на 100 тис. дитячого населення (44 випадки)

2010 рік – 13,6 на 100 тис. дитячого населення (57 випадків)

 

Найбільш уживаним показником оцінки ефективності надання медичної допомоги онкохворим в розвинутих країнах є показник п’ятирічної виживаності. В 2019 році по області 52,8 % онкохворих дітей перебували на обліку 5 і більше років з моменту встановлення діагнозу (2018 – 49,3%; 2017 -50,1%; 2016 -50,2%, 2015 — 48,8%, 2014 – 47,9%).

 

В структурі злоякісних новоутворень у дітей (0-17 років) у 2019 році перше місце традиційно займають гемобластози. Друге місце злоякісні нейробластоми головного мозку. На третьому місці: злоякісні новоутворення головного мозку.

 

Діагностувати рак завжди складно. Ніхто не вимагає від педіатрів вміти лікувати рак, нехай районний педіатр направить 20 дітей до онколога і помилиться у 19 випадках, але один раз не помилиться, і це допоможе спасти життя дитини.

 

Проблема полягає в тому, щоб батьки вчасно звертались до лікаря. Вони повинні звертати увагу на такі симптоми:

біла пляма в оці, косоокість, сліпота, вирячені очі.

набряк в ділянці живота/таза, голови чи шиї, набряк кінцівок, яєчок чи залоз.

стійке і тривале підвищення температури тіла, яке з’являється без видимої причини.

втрата ваги, слабкість, блідість, легка поява синців чи кровотечі.

біль у кістках, суглобах, спині, виникнення переломів.

порушення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку.

головний біль, який триває, більше, ніж два тижні з блюваннями чи без нього.

збільшення розмірів голови.

Будь-якої профілактики онкологічних хвороб ніде у світі немає, тому на першому плані має бути турбота про здоров’я. Дитині необхідне здорове збалансоване харчування, повноцінний сон, зведене до мінімуму спілкування з комп’ютером та мобільним телефоном, регулярні прогулянки на свіжому повітрі та профілактичні огляди у лікаря з обов’язковим загальним аналізом крові.

 

Боротьба з онкологічними захворюваннями є складною соціальною проблемою, тому дуже важливо поліпшити інформування суспільства щодо проблеми дитячих онкологічних захворювань.

 

Категорія дітей з гематологічними та онкологічними захворюваннями потребує  забезпечення максимально можливого рівня якості життя шляхом створення міжгалузевої програми реабілітації, у тому числі безперервного навчання за шкільною програмою під час лікування та подальшої соціальної реабілітації, наслідком якої має стати їх наступна повноцінна інтеграція у суспільство.

Батьки повинні знати, що спосіб їх життя, шкідливі звички та життєві помилки можуть позначатися на здоров’ї їх дітей!

 



Джерело http://khocz.com.ua/15-ljutogo-2020-roku-mizhnarodnij-den-onkohvoroi-ditini/

субота, 13 лютого 2021 р.

День святого Валентина

 


День усіх закоханих традиційно відзначають у середині лютого. Кожного року це відбувається 14 лютого. У 2021 році свято припадає на неділю, тому можна святкувати впродовж усього дня.

День усіх закоханих святкується вже не перше століття й має дуже романтичну історію походження. Так, існує декілька легенд щодо "винуватця торжества". Ним вважається християнський священик Валентин, котрий жив у III столітті в місті Терні, що розташоване в італійській провінції Умбрія.

Одна із найпопулярніших легенд розповідає, що у 269 році римський імператор Клавдій II готувався до завоювання світу, але його армії не вистачало воїнів. Причиною цього він вважав сімейне життя, яке нібито відволікає солдатів від армії. На думку імператора, одружений легіонер набагато більше думає про те, як прогодувати власну родину, ніж про славу імперії. Тому Клавдій II видав наказ, згідно з яким солдатам заборонялося одружуватися впродовж усієї військової служби.

Попри наказ імператора, солдати продовжували одружуватися, а допомагав їм у цьому молодий священик Валентин. Дізнавшись про це, імператор розлютився й прирік його на страту. Очікуючи виконання вироку, Валентин закохався у сліпу дочку тюремника. Маючи певні медичні знання, він вилікував сліпоту дівчини. А перед стратою надіслав коханій прощального листа, якого підписав "Від твого Валентина".


День святого Валентина – це свято романтики, кохання та ніжності. 14 лютого закохані висловлюють свої щирі почуття й обмінюються подарунками, влаштовують романтичні сюрпризи своїй другій половинці.

Чи не основним атрибутом свята є специфічна листівка з освідченням у коханні – "валентинка". Її часто роблять у формі сердечок, ними ж прикрашають. Також ці листівки оздоблюють різноманітними квітами, ангелами, голубками, поцілунками.

Головним кольором Дня святого Валентина вважається червоний або рожевий. Саме у таких відтінках намагаються дарувати подарунки.

Багато закоханих цього дня влаштовують святкову вечерю на двох у кафе, ресторані або домашній атмосфері. Цю дату також часто обирають для початку спільного життя. Закохані вірять, що таким чином вони збільшують свої шанси прожити у гармонії та щасті.

Звісно ж, одним із головних повір’їв Дня святого Валентина є те, що весілля або заручини цього дня обіцяють довге й щасливе життя.




День дітей-винахідників

 Одного разу одинадцятирічний хлопець на ім’я Френк Епперсон, випадково залишив на вулиці стакан з лимонадом. Була зима і день був морозний. Згодом це зробило його дуже багатим. Вранці хлопчик природно знайшов свій забутий стаканчик замерзлим, але від цього не менш цікавим. Це, незвичайне для нього тоді відкриття, свого часу стало початком створення «фруктового льоду», коли у 18 років йому прийшла в голову ідея випускати заморожений лимонад.


Протягом всієї історії людства винахідливість підростаючого покоління, особливо дітей, не раз заслуговувала пильної уваги. Це не дивно, адже їх погляд на звичайні для нас об’єкти та ситуації, ще зовсім незвичайний. Вони цілком можуть помітити те, що нами, з тієї чи іншої причини, просто проігноровано. Діти - відмінні винахідники.
Наприклад, перший батут винайшов 16-ти річний хлопець на ім’я Джон Ніссен з Айови в 1930-му році. Одного разу він вирішив натягнути брезент армійського зразка за допомогою гумових амортизаторів на залізний каркас, щоб просто пострибати на своє задоволення. Чому про це не подбали ті, які називають себе дорослими?


З огляду на незаперечні факти дитячої винахідливості, в міжнародному середовищі виникла ідея щорічного проведення Дня дітей-винахідників. Датою цієї календарної події, за даними проекту DilovaMova.com, була обрана дата народження Бенджаміна Франкліна - 17 січня. Він народився в неділю, 17 січня 1706 року в Бостоні, штат Массачусетс, який був тоді британською колонією. Нам він відомий більше, як один з батьків-засновників Сполучених Штатів Америки, якого ви бачите на сто доларовій купюрі валюти США.
Цікаво, що Бенджамін Франклін був єдиний з батьків-засновників, який скріпив своїм підписом всі три найважливіших історичних документа, що лежать в основі такої незалежної держави, яка сьогодні є Сполучені Штати Америки. Це Декларація незалежності США, Конституція і Версальський мирний договір 1783 го року, формально фіналізуючий війну за незалежність від Великобританії тринадцяти британських колоній в Північній Америці.
Звичайно ж він не відразу став знаменитим американським політичним діячем, дипломатом, енциклопедистом і письменником. З дитинства Бенджамін Франклін був досить винахідливий, що не могло не відбитися і на його успішній кар’єрі. Наприклад, саме він став одним з розробників дизайну Великої печатки США.
Коли йому було 12 років, він придумав собі пристосування для більш швидкого плавання, винайшов ласти. Йому належить один з патентів на крісло-гойдалку і економічну малогабаритну піч для будинку, що отримала назву піч Франкліна. У більш зрілому віці саме він, для електрично заряджених станів, запропонував позначення «+» і «-», висунув ідею електричного двигуна і продемонстрував справжнє «електричне колесо», яке оберталося під дією електростатичних сил.


Дитяча винахідливість чудова. Наприклад, в 1824-му році хлопчик 15-ти років на ім’я Луї Брайль, чий батько був звичайним шевцем, придумав і втілив у життя шрифт для людей з вадами зору та сліпих людей. Цей шрифт названий на його честь - шрифт Брайля. 
Якийсь Жозеф-Арман Бомбардьє став відомий тим, що в свої 15 років зі старого автомобіля фірми «Форд» зробив такий вид транспорту, який зараз відомий нам як снігохід. Історія знає безліч прикладів винаходів, в яких діти грали одну з ключових ролей.


Будьте винахідливі!

Міжнародний день жінок і дівчат у науці

 Жінки роблять відкриття і змінюють Світ! 



День за днем, рік за роком вносять вклади в науку кропіткою працею!

11 лютого проголошено Резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Днем жінок і дівчат в науці задля досягнення повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, розширення їх прав і можливостей, а також забезпечення гендерної рівності.

І сьогодні цей день підкреслює вагу жінок та дівчат в науці, а також заохочує до участі в науковій діяльності!

А чи знали ви про українських жінок, які зробили вагомий внесок у розвиток науки не лише України, а й світу?

Сьогодні, у Міжнародний день жінок та дівчат у науці, ми підготували для вас добірку відомих українських науковиць з різних сфер.

Пам'ятаймо про плеяду наших науковиць і берімо з них приклад. 

Популяризуйте науку, не зупиняйтеся перед труднощами та мотивуйте до цього інших.












вівторок, 9 лютого 2021 р.

Тренінгове заняття

 «Профілактика правопорушення серед підлітків»



Обладнання: фліпчарт, альбом А-1, стікери, плакат з малюнком зоряного неба, ручки, маркери, папір А-4, А-5, скотч.

Орієнтовна тривалість тренінгу – 60 хв.

 

Хід тренінгу:

 

1.Вправа на знайомство (5 хв.)

Мета: підготувати учасників до роботи, створити комфортну атмосферу, хороший настрій, сприяти згуртованості групи.

Хід вправи: соціальний педагог просить учасників тренінгу по черзі назвати своє ім’я, рід занять та своє хобі. Тренер починає першим і так по колу. Потім пропонує повернутися до свого сусіда з права та привітатися з ним особисто, називаючи його по імені. Повернутися до свого сусіда з ліва й так само з ним привітатися, як із сусідом справа.

Рефлексія

— Що ви відчували?

— Чи запам’ятали ви імена учасників тренінгу?

— Скільки імен ви запам’ятали?

 

2. Вправа «Вироблення правил роботи» (10 хв.)

Мета: прийняття правил роботи групи.

Хід вправи: учасники складають та приймають правила роботи для даної групи на час роботи у цьому тренінгу і намагаються їх дотримуватися.

 

Орієнтовні правила роботи групи:

1). Приходити вчасно

2). Спілкування за принципом «тут і тепер»

3). Конфіденційність

4). Мобільні на «вібро»

5). Говорити від власного імені

6). Оцінювати факти, а не людину

7). Активність

8). Лаконічність

9). Толерантність

10). Чесність та щирість

 

3. Вправа «Як сказати ні!» (10 хв.)

Мета: відпрацювання навичок відмови в різних ситуаціях.

Хід вправи: Кожному учасникові групи дається аркуш паперу з висловлюваннями, занесеними у таблицю. Тренер пояснює, як її заповнювати. Учасники заповнюють її індивідуально. Далі тренер формує підгрупи, в яких обговорюються подані висловлювання. Потім відбувається загальне обговорювання.


Запитання для обговорення:

У цій вправі краще не ставити конкретних запитань, оскільки для кожного підлітка вибір висловлювання буде індивідуальним. Можна задати лише одне запитання: «Чи знайшли ви для себе прийнятне рішення?»

 

4. Інформаційне повідомлення «Кримінальна відповідальність» (5 хв.)

Діяльність людини складається із вчинків. Вчинок — головний елемент людських взаємин, у якому проявляються різні якості особистості, як гарні, так і погані, відношення до проблем дійсності, до оточуючих людей. Усякий вчинок спричиняє   неминучі результати: зміни у відносинах людей, у їхній свідомості, він також тягне наслідки й для самої діючої особи. Учинок завжди пов'язаний з певною відповідальністю людини за свої дії.

У сфері правових відносин вчинок може мати подвійне значення. Основну частину актів поводження особистості становлять вчинки правомірні - тобто  відповідним нормам права, вимогам законів. Антиподом правомірного поводження є поводження неправомірне, тобто яке суперечить нормам права. Неправомірне поводження виражається в правопорушеннях, актах, що порушують право, протиправних діях.

Юридичним вираженням небезпеки, шкідливості діяння для суспільства є його протиправність. Як ознака певних видів поводження, протиправність являє собою усвідомлене порушення вимог права. Діяння протиправно, якщо воно являє собою невиконання юридичного обов'язку або зловживання правом, тобто  якщо воно правом заборонене й спричиняє   застосування санкції правових норм у випадку його здійснення. При чому не є правопорушенням те, що правом не заборонено. Тобто  ніхто не може відповідати за  діяння, що у момент його здійснення не визнавалося правопорушенням. Але якщо після здійснення правопорушення відповідальність за нього усунута або зм'якшена, застосовується новий закон. Необхідно мати на увазі, що положення статті 54 поширюються на всі правопорушення, які за українським правом підрозділяються на злочини (тільки карні) і провини.

 

5. Вправа «Обговорення ситуацій» (20 хв.)

Хід виконання: Тренер роздає учасникам тренінгу аркуші паперу з ситуаціями  та витяг з кримінального кодексу.

 

Ситуація 1

За столом сидять троє підлітків. Вони обговорюють подію: Михайло заліз на склад і викрав кілька пачок цигарок.

Мишко. А ви знаєте, що це було не так і страшно. Ти б, Назаре, мабуть з переляку утік би. А я зовсім не боявся.

Назар.      Тоді закуримо за успіх.

Іра.          Трішки спробую.

Мишко. На Ірко, ти це заслужила. Адже, поки твоєї мами немає вдома, нехай все це полежить у тебе.

Іра.          Я так і знала, що мені дасте на зберігання. Але ж коли домовлялися про те, що ти підеш украсти цигарки, Назар обіцяв їх заховати у себе вдома. А тепер даєте мені!

Назар.      Тихіше, дитинко. Подякуй, що план розробив безпрограшний.

Запитання.

1.   Чи винні у крадіжці всі троє підлітків?

2.   Яке покарання чекає на них?

3.   Яка стаття Карного Кодексу відповідає даному злочинові?

4.   Які ролі в цій справі виконував кожний підліток?

5.   Яку б міру покарання визначили ви кожному з них?

 

Ситуація 2

Троє дівчата: Катя, Таня, Даша обідають у кафе. Їм сподобалися гарні прибори. Дівчата вирішили вкрасти, двоє підійшли до офіціанта, щоб розрахуватися, а одна тим часом поклала їх у сумку.

Катя. Все вийшло так непомітно.

Таня. Підемо завтра у інше кафе. Дістанемо ще щось.

Даша. Згода.

Запитання.

1.   Чи винні у крадіжці всі троє підлітків?

2.   Який злочин вчинили дівчатка?

3.   Яка стаття Карного Кодексу відповідає даному злочинові?

4.   Які ролі в цій справі виконував кожний підліток?

5.   Яку б міру покарання визначили ви кожному з них?

 

Ситуація 3

Андрій сидів на лавці у парку. Раптом побачив, що йшов його колишній друг, а тепер ворог — Сашко. «Зараз я з тобою розквитаюся», — подумав Андрій та схопив палицю. Цей спосіб оборони або нападу, він  часто використовував. І наздогнав Сашка. Ударив ззаду. А то виявився не він, а якийсь незнайомець. Той від удару впав. Коли вже так сталося, довго не думаючи Андрій поліз у його кишені. Витягнув гаманець, а в ньому всього 3 гривні, звичайно, й  від них він не відмовився. Й зник з місця злочину.

Запитання.

1.   Який злочин тут мав місце?

2.   Яка міра покарання передбачена за це Карним Кодексом?

3.   Яка стаття Карного Кодексу відповідає даному злочинові?

4.   Яку б міру покарання визначили ви Андрію?

5.   Охарактеризуйте Андрія.

 

Ситуація 4

Йшов містом Володя й побачив Оксану. Хотів пожартувати: смикнув за сумку і побіг. Біг, захекався. Вирішив озирнутися. Йой! А то не Оксана, а якась старушенція. Очі витріщила, щось шепче, руки тремтять. Володя з переляку чкурнув. Перевірив сумку. Грошей виявилося не багато, усього 13 гривень, та ще й мілкими. 

Запитання.

1.   Який злочин мав місце у цій ситуації?

2.   Яка міра покарання передбачена за це Карним Кодексом?

3.   Яка стаття Карного Кодексу відповідає даному злочинові?

4.   Яку б міру покарання визначили ви Володимиру?

5.   Чому побачивши, що це не Оксана, Володимир не повернув сумку жінці? Як ви вважаєте?

 

6. Вправа «Володій собою» (5 хв.)

Мета: вміння контролювати свої емоції та володіти собою у будь-якій життєвій ситуації.

Обладнання: плакати з висловами, фліпчарт, ватман, фломастери

Вислови:

§   Велика воля — це не лише уміння чого-небудь побажати і досягти, а й уміння змусити себе відмовитись від чогось, коли це треба. (А.Макаренко.)

§   Наша совість — це сад, а наша воля-це садівник. (Сенека.)

§   Могутній дух рятує розслаблене тіло. (Гіппократ.)

§   Щоб виправдатись у власних очах, ми часто переконуємо себе, що не можемо досягти мети; насправді ми не безсилі, а безвільні. (Ф.Ларошфуко.)

§   Нещастя буває пробним каменем характерів. (О.Бальзак.)

§   Розчарування  —  властивість слабких. Не довіряйте розчарованим-вони майже завжди безсилі. (Г.Флобер.)

§   Мати тверду волю — не значить залишитися без серця. (Сабіт Муканов.)

§   Повчай себе сам, тоді ти навчишся чого-небудь у інших. (В.Гете.)

 

  Шляхом мозкового штурму учасники групи складають список вольових рис людини. Серед перелічених можуть бути: рішучість, самостійність, самоволодіння, наполегливість, усвідомлення сенсу життя, непримиренність, цілеспрямованість тощо. 

Після того, як список складений, можна пригадати ситуації з вправи 6.

— Пригадаймо ситуації, які ми розглядали перед цим. А яка риса характеру домінує у героя кожної конкретної ситуації?

— А це позитивна чи негативна риса характеру домінує у героя ситуації? А чому?

— А тепер, нехай кожен з вас обере три риси, які притаманні для нього найбільше. 

Коментуючи свій вибір, учасники зазначають обрані риси у записаному на фліпчарті списку. Насамкінець, виділені риси аранжуються і встановлюється провідна риса, притаманна переважній кількості учасників.

 

Рефлексія   

—  Після закінчення роботи кожен учасник упевнено промовляє фразу 

«Я володію собою, тому що я ... . І це ... (позитивна/негативна) риса», додаючи свій варіант закінчення.

 

7. Вправа «Каталог понять» (5 хв.)

Мета: інформація, що запам’яталася учасникам під час тренінгу

Хід виконання: учасники розповідають  «Сьогодні нам вдалося...» за/ проти годинниковій стрілці. Та якщо справдилися ваші очікування забирає свою піщинку.