четвер, 4 лютого 2021 р.

Всесвітній день боротьби проти раку

 


Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікування цього захворювання. 

У 2019-2021 роках Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є, і я буду».

У 2019 р. у світі від цього захворювання померли 9,6 млн осіб. Рак стає причиною практично кожної шостої смерті в світі. Близько 70% випадків смерті від раку відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Рак займає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Поширеною проблемою є звернення за медичною допомогою на пізніх стадіях захворювання.



Рак є загальним терміном для великої групи хвороб, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Для їх позначення використовують і інші терміни: злоякісні пухлини та новоутворення. Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, які розростаються за межі своїх звичайних кордонів і здатних проникати в інші тканини тіла та поширюватися в інші органи; останній процес називається метастазуванням. Метастази є однією з основних причин смерті від раку. Найбільш поширеними видами раку є: рак легенів, рак молочної залози, рак товстої і прямої кишки, рак передміхурової залози, рак шкіри, рак шлунка.



До факторів ризику розвитку ракових захворювань відносяться:

ü     спадковість (генетична схильність),віруси (вірус папіломи людини, віруси гепатитів В і С, вірус Епштейна-Барра), 

ü     фізичні фактори (різні види випромінювань, такі як іонізуюче, ультрафіолетове), 

ü     фактори ризику, пов’язані зі способом життя(паління, вживання алкоголю, відвідування соляріїв, вживання нездорової їжі, надмірна вага тіла, недостатня фізична активність),

ü     фактори ризику, пов’язані з екологією (забруднення навколишнього середовища, обробка пестицидами сільхозпродукції та інше), 

ü     гормональні порушення,  передракові захворювання, (аденоматозні кишкові поліпи, міоми або ендометріоз, пігментний кератоз, лейкоплакія або шкірний ріг та інші), 

ü     старіння.

Характерною особливістю онкозахворювань є відсутність симптомів на ранніх стадіях хвороби. Симптоми, при появі яких настійно рекомендується пройти обстеження на рак: ущільнення на тілі; набряки; тахікардія; випадіння волосся; погіршення апетиту і різке схуднення; тривалий кашель без видимих причин; нетипові виділення і кровотечі; збільшені лімфатичні вузли; часті  інфекційні хвороби; наявність ран, виразок, ерозій, які  тривалий час не гояться; хронічна втома і погіршення загального стану; постійна дратівливість і нервозність; порушення роботи травної та/або сечовидільної систем; зміна структури і кількості родимок, бородавок, папілом; підвищення температури тіла та ін.  

Раннє виявлення раку та своєчасне надання допомоги дозволяють покращити прогноз захворювання та значно поліпшити життя хворих!

Раннє виявлення раку складається з двох основних компонентів:

1.                     Рання діагностика, яка включає три етапи, що здійснюються в комплексі і своєчасно:

 інформаційно-роз’яснювальна робота та доступ до медико-санітарної допомоги;

 клінічна оцінка, постановка діагнозу і визначення стадії;

 доступ до лікування.

2.                     Скринінг. Метою скринінгу є виявлення людей з порушеннями, що дозволяє діагностувати певні ракові захворювання або передрак, і швидкому направленні на подальше діагностування та лікування. Приклади методів скринінгу: тестування на ВПЛ для виявлення раку шийки матки; цитологічне дослідження на рак шийки матки в країнах з середнім і високим рівнем доходу; мамографія для виявлення раку молочної залози.

Важливу діагностичну роль відіграє визначення різних онкомаркерів: простатоспецифічний антиген (передміхурова залоза); раково-ембріональний антиген (молочна залоза і пряма кишка); бета-хоріонічний гонадотропін людини; СА-125 (статеві залози) і ін.

Лікування. Своєчасно поставлений діагноз важливий для призначення належного і ефективного лікування, так як для кожного типу раку потрібен особливий режим лікування, що охоплює один або більше методів, таких як хірургічне втручання, променева терапія та/або хіміотерапія.

Профілактика раку спрямована, перш за все, на усунення канцерогенезу – процесу зародження і розвитку пухлини. Найбільш ефективними заходами профілактики онкологічних захворювань є: відмова від надмірного вживання алкоголю і паління; повноцінне здорове харчування і нормалізація маси тіла; фізична активність; своєчасне проходження медичних оглядів. Відносно попередження форм раку, викликаних вірусами, рекомендується проводити вакцинацію проти інфекцій, що викликаються ВПЛ і вірусом гепатиту В.



Немає коментарів:

Дописати коментар