середу, 31 травня 2023 р.

День захисту дітей

 



День захисту дітей — це міжнародне свято, яке щорічно відзначається 1 червня. У 2023 році цей день припадає на четвер.

 Історія свята

Вперше День захисту дітей був відзначений у 1950 році в 51 країні світу. Його впровадження відбулося за ініціативи Ради Міжнародної демократичної федерації жінок у Парижі з метою захисту дітей, що залишилися без батьків та дому під час Другої світової війни.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) підтримала цю ініціативу, проголосивши захист прав, життя та здоров’я дітей важливим напрямом своєї роботи. Була також проговорена необхідність соціального захисту прав дитини.



Що відомо про права дітей

До речі, Міжнародний день захисту дітей — це не єдине свято, присвячене дітям та їхнім правам. У деяких країнах 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Цю дату обрали не випадково, і зараз ми розповімо чому.

 20 листопада 1959 року ООН випустила Декларацію прав дитини, яка проголошувала рівність прав дітей у різних сферах: виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку, незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого.

 Через 30 років, 20 листопада 1989 року, Генеральною асамблеєю ООН була ухвалена Конвенція про права дитини, яка вважається світовою конституцією для дітей.

 Україна ратифікувала конвенцію 27 вересня 1991 року. Відтоді цей документ є частиною національного законодавства.

  Так виглядає прапор до Дня захисту дітей: 


 Міжнародний день захисту дітей: традиції

Щороку 1 червня День захисту дітей відзначають у десятках країн по всьому світу: це одне з найстародавніших міжнародних свят. Головне завдання цього дня – привернути увагу громадськості до реальних дитячих проблем. Ця ідея безпосередньо присутня у назві свята.

 Усі дитячі права та свободи відображені у Декларації прав дитини, яку було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН у 1959 році. Вона проголошує рівні права дітей у галузі виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного та духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної приналежності, суспільного походження, майнового стану та ін. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей та сприяти їхній реалізації.

 Історія замовчує, чому це дитяче свято вирішили відзначати саме 1 червня. За однією з версій, в 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Цей день збігся і з часом проведення "дитячої" конференції в Женеві.

 Після закінчення Другої світової війни, коли проблеми збереження здоров'я та благополуччя дітей були як ніколи актуальними, у 1949 році в Парижі відбувся конгрес жінок, на якому прозвучала клятва про боротьбу за забезпечення міцного миру як єдиної гарантії щастя дітей. І в тому ж році на Московській сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок відповідно до рішень її 2-го конгресу було започатковано сьогоднішнє свято. А через рік, 1950 року, 1 червня було проведено перший Міжнародний день захисту дітей, після чого це свято відбувається щорічно.

 День захисту дітей в Україні започатковано указом президента України Леоніда Кучми у 1998 році з ініціативи Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів та дітей "Україна – дітям" та інших громадських організацій. При цьому Україна 1 червня відзначає одразу два офіційні дитячі свята – на державному та міжнародному рівні.




Немає коментарів:

Дописати коментар