суботу, 13 травня 2023 р.

День матері

 


Мама — найголовніша людина в житті кожного. Наші матері дарують нам життя, а потім стають першим зразком для наслідування. Найтепліші спогади дитинства неможливі без мам — вони завжди рятують нас від хвороб та оберігають від неприємностей. До мами ми звертаємось тоді, коли потребуємо справді мудрої й доброї поради, в щирості якої не доводиться сумніватися. Зрештою, в найтяжчі часи, коли здається, що весь світ став ворожим, тільки материнська любов залишається безумовною й незмінною. Для вшанування всіх мам в світі існує добре й зворушливе свято — Міжнародний день матері, який відзначають щорічно в другу неділю травня. Це свято співпадає з Днем матері в Україні.

Пошана до жінок, які дарують життя, була властива людям з прадавніх часів, тому знаходила вираження в культах богинь-матерів. В Древньому Єгипті поклонялися богині Ісіді, яка правила світом разом зі своїм чоловіком — богом Осірісом та мала сина Гора. Єгиптяни вважали Ісіду взірцем матері, жіночності й вірності.

 

БОГИНІ – МАТЕРІ

В давньогрецьких віруваннях матір’ю всіх богів була Рея — втілення жіночої плодючості й наступництва поколінь, а також богиня комфорту та спокою. За легендою, Рея була дружиною бога Кроноса, якому напророчили загибель від рук власного сина. Тому Кронос вбивав  всіх своїх дітей одразу після народження, а коли Рея народила наймолодшого сина — Зевса, вона сховала його від батька на острові Кріт. Подорослішавши, Зевс переміг Кроноса у десятилітній війні і став наступним правителем, розпочавши династію олімпійських богів.

Образ Реї тісно пов’язаний з образом іншої античної богині — Кібели, яку особливо шанували в Древньому Римі. Другим іменем Кібели було Велика Мати. Ця богиня мала владу над повним життєвим циклом — вона дарувала життя, наглядала за своїми дітьми, доки вони були живі, й забирала життя, коли наставав час. Кібела була покровительницею плодючості  не тільки людей, а й тварин, а також богинею посівів і збору врожаю.

Традиції вшанування богинь-матерів в античному світі переросли в раннє християнське свято, відоме як «Материнська неділя». Воно випадало на четверту неділю Великоднього посту й спершу мало дещо інший зміст — цього дня віруючі відвідували ту церкву, яка стала першою в їхньому житті — «материнську». Особливо поширеним цей звичай був у Великобританії.

Передісторія сучасного Дня матері почалася з досить непростого досвіду материнства американки Енн Джарвіс, яка мала 13 дітей, з яких тільки четверо дожили до повноліття. В XIX столітті це не було чимось винятковим — тоді багато малюків помирали через відсутність щеплень та відповідного лікування. В 1858 році Енн організувала зустрічі матерів з лікарями для вивчення правил санітарії й гігієни, щоб запобігати інфекційним хворобам дітей.  Такі зустрічі назвали «робочими клубами».

Пізніше, в роки громадянської війни в США, ці клуби стали об’єднуючою силою  для матерів, які надавали допомогу пораненим солдатам обох воюючих сторін. Вже після війни, в 1868 році, Енн Джарвіс заснувала День дружби матерів. Крім того, Енн викладала у недільній школі для дітей, і якось на уроці зауважила, що існує багато пам’ятних днів, присвячених чоловікам, а ось на честь матерів їх майже немає. Дочка Енн Джарвіс, 12-річна Анна, яка була присутня на тому занятті, добре запам’ятала ці материнські слова.

 

ДЖУЛІЯ УОРД ХОУ

Ще однією жінкою, яка заклала основу Дня матері, була Джулія Уорд Хоу — поетеса з Бостону. Вражена подіями громадянської та франко-прусської воєн, в 1870 році вона вирішила звернутися до жінок і написала «Прокламацію до Дня матері» — заклик до об’єднання матерів всього світу в боротьбі за мир, а в 1873-му запропонувала щороку відзначати 2 липня як «День миру матерів». Цю версію Дня матері відзначали в Бостоні кілька років, проте зрештою вона втратила популярність.

 

ВИЗНАННЯ В РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ

Після смерті Енн Джарвіс в 1905 році її дочка Анна вирішила зробити все для того, щоб запровадити святкування Дня матері. Жінка розгорнула справжню кампанію — надіслала листи президенту, громадським діячам, заручилася фінансовою підтримкою власника універмагу в Філадельфії Джона Воннамейкера. В другу неділю травня 1908 року в церкві міста Графтон, де колись викладала в недільній школі Енн Джарвіс, відбулася спеціальна служба на честь Дня матері. Того ж дня в Філадельфії, в залі універмагу Воннамейкера, святковий захід з вшанування матерів зібрав тисячі відвідувачів.

Зусилля Анни Джарвіс не були марними — до 1912 року День матері стали відзначати по всій країні, а в 1914 році Президент США офіційно визнав День матері.  З роками свято неминуче набувало дещо комерціалізованого характеру — на ньому стали заробляти продавці квітів, листівок, солодощів. Це не подобалося його засновниці Анні Джарвіс, тому вона навіть намагалася переконати уряд викреслити свято з національного календаря.  На щастя, цього не сталося. Після першої світової війни День матері почали відзначати по всій Європі: в Німеччині, Швеції, Данії, Норвегії, Чехословаччині. Зараз це свято — міжнародна подія, яку відзначають в багатьох інших країнах.

 

ДЕНЬ МАТЕРІ В УКРАЇНІ

Українці почали відзначати це свято в 1928 році, щоправда, перше святкування відбулося в канадській діаспорі. Проте вже наступного року за ініціативою письменниці Олени Кисілевської День матері відзначали у Львові та Тернополі, а згодом — на всій території західної частини України. З 1939 року День матері був заборонений радянською владою. Повернулося це травневе свято в нашу країну тільки з настанням незалежності, а на державному рівні його визнали в 1999 році.

 

РЕЛІГІЙНЕ ПІДҐРУНТЯ СВЯТА

Святкування Дня матері має важливе значення в християнській вірі, оскільки припадає на місяць Пресвятої Богородиці. Це свято дозволяє людям шукати заступництва і допомоги Божої Матері, висловлюючи при цьому вдячність за самовідданість матерів. Травень також знаменує початок весни, час, коли Мати-Природа прикрашає землю яскравими квітами. Цей символізм перегукується з самовідданою та дбайливою природою материнства, яку вшановують і відзначають у День матері. Український народ з особливою пошаною ставиться до Діви Марії, яка з давніх часів була невід’ємною частиною його суспільного устрою та менталітету.

 

ІСТОРІЯ СВЯТА

1868 Енн Джарвіс заснувала День дружби матерів — як засіб примирення колишніх супротивників після громадянської війни.

1873 Запровадження Джулією Уорд Хоу Дня миру матерів.

1908 Перше святкування Дня матері, організоване Анною Джарвіс.

1914 Президент США Вудро Вільсон підписав закон, згідно з яким День матері став офіційним святом в країні.

1920 В США з’явилися перші листівки до Дня матері, випущені компанією Hallmark.

1999 10 травня 1999 року указом Президента України було вирішено один день у році присвятити вшануванню матерей і призначити святкування цього свята на неділю травня.

 

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ДЕНЬ МАТЕРІ

Які квіти є символом Міжнародного дня матері?

Спершу, за задумом Анни Джарвіс, вдячність до матерів символізували гвоздики. Червоні слід було дарувати живим матерям, а білими — вшановувати пам’ять померлих. На церковну службу до першого Дня матері в пам’ять про Енн Джарвіс її дочка відправила 500 білих гвоздик. Зараз до гвоздик, які традиційно дарують мамам у це свято, долучилися троянди та інші квіти.

 Який середній вік материнства в світі та в Україні?

Середній вік мешканок Європи, які народжують першу дитину, складає 29 років, в США матерями стають в середньому в 27 років, українки зважуються на материнство дещо раніше — в середньому в 25-річному віці. При цьому всюди існує тенденція до збільшення віку першого материнства.

 Наскільки популярним залишається День матері на своїй батьківщині — у США?

Це свято вважається в Сполучених Штатах третім за рівнем популярності після Різдва та Хануки. Приблизно чверть всіх річних продажів квітів припадає в цій країні саме на День матері, а на подарунки матерям у 2018 році американці витратили близько 23 мільярдів доларів.

 Який подарунок до Дня матері є найпопулярнішим?

Найчастіше в цей день мамам дарують квіти й вітальні листівки. Також популярними подарунками є солодощі, альбоми для фотографій, ювелірні прикраси, гарні речі для дому. Але найголовнішим подарунком для мам у всі часи є увага й любов їхніх дітей.

 Як склалося життя засновниці Дня матері — Анни Джарвіс?

Жінка, яка заснувала свято всіх матерів, сама так і не вийшла заміж і не стала матір’ю. На кампанію з популяризації Дня матері Анна Джарвіс витратила весь свій спадок, але невдовзі розчарувалася в його ідеї, бо на ній стали заробляти флористи та інші підприємці. В кінці життя жінка не мала засобів до існування, втратила зір і померла в благодійній лікарні в 1948 році.

 

ЯК СВЯТКУЮТЬ ДЕНЬ МАТЕРІ?

В кожній країні традиції святкування цього дня загалом схожі. В європейських країнах та США свято відзначають з квітами, листівками, подарунками й сімейними трапезами, концертами, виставами для мам за участю їхніх дітей, спеціальними церковними служіннями. Зазвичай в другу неділю травня діти намагаються звільнити своїх матусь від домашніх клопотів, наприклад, самостійно готують вечерю.

Існують і деякі особливості, наприклад, в Німеччині за часів Другої світової війни в День матері жінки отримували нагороди у вигляді медалей — золотих, срібних або бронзових, в залежності від кількості дітей, яких вони виростили. Зараз німецькі традиції є звичними для більшості країн — яскраві букети, родинні зібрання та подарунки. День матері в Японії спочатку пов’язували з днем народження дружини імператора, проте згодом воно стало святом всіх мам.  Австралійці ж вітають в День матері не тільки мам, а й тітоньок та бабусь.

Українці долучаються до святкування Дня матері в загальноприйнятих традиціях — вітають своїх матерів, з вдячністю й любов’ю дарують їм квіти й подарунки.  Ті, хто знаходиться далеко від своєї мами, обов’язково телефонують, а якщо є можливість навідати найріднішу людину, обов’язково її використовують. Прекрасною ідеєю в День  матері може стати організований дітьми родинний обід, похід разом з мамою в ресторан чи в кіно.  Подарунок слід обирати залежно від маминих уподобань, але завжди поза конкуренцією залишаються подарунки, зроблені своїми руками, а також власноручна випічка — святковий торт або тістечка.

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

Завжди приємно обирати подарунок, букет та листівку для дорогої й близької людини, яку знаєш все життя. При цьому кожен розуміє, що мама зрадіє будь-якому прояву уваги від своєї дитини, навіть якщо син чи донька привітають її просто на словах і по телефону.

В День матері завжди згадується дитинство, повертається відчуття батьківського дому, спомини про смачні аромати маминих страв, перші прочитані нею казки, прогулянки лісом чи морські подорожі. Саме завдяки нашим мудрим і люблячим мамам в ранні роки ми відчували себе захищеними та впевненими в тому, що навколишній світ є дружнім і безпечним.

Також це свято є чудовим приводом для того, щоб зібратися всією родиною й відчути себе частиною великого роду, наступником багатьох поколінь своїх предків. Приємно також привітати всіх своїх близьких, які пізнали щастя материнства — сестер, племінниць, тітоньок та бабусь.

Зрештою, нам подобається відзначати День матері просто тому, що ми дуже любимо своїх матерів, адже для кожного з нас мама — найкрасивіша, найдобріша і найрозумніша в світі людина. Тому в День матері, як і в кожен інший день, ми щиро бажаємо своїм мамам міцного здоров’я й щастя на довгі роки.




Немає коментарів:

Дописати коментар