середу, 2 серпня 2017 р.

Поради батькам, опікунам, бабусям, дідусям!


Часто за нескінченими потоками ми не звертаємо уваги на найдорожче, що в нас є – на наших дітей. А вони так потребують уваги!
Одного разу у дитини запитала чого тобі найбільше хочеться? Я хочу захворіти. Чому?
Коли я хворіла, мама сиділа біля мене, розмовляла, розповідала казки, читала книжки. Мені було так добре!

Порада 1.
Не забувайте приділяти увагу повсякденному спілкуванню дитиною. І тоді колись почуєте: "Дякую тобі, мамо, за твою науку. Колисала ти мене, колись й онуку".

Порада 2.
Намагайтесь говорити спокійно і доброзичливо. Не зловживайте словами: "повинен", "треба". Не забувайте казати "дякую", "вибач", адже вони вчаться того, чого їх навчать. Якщо дитина зростає у докорах, вона починає жити з почуттям провини.

Порада 3.
Будьте в міру вимогливими:
виправляйте;
реагуйте на недоліки;
хваліть за мінімум – карайте за максимум.
Примітка: інколи вмійте і "не побачити"

Порада 4.
Спільні сімейні обіди – один з елементів належної культури поведінки, тільки не ті, де переважають уїдливі насмішки:
- Прибери лікті зі столу! Підніми голову, вона в тебе не глиняна!
- Не плямкай!
- Як ти їси, дивитись гидко!
- А хто за тебе "дякую" скаже!
Як говорив стародавній мислитель Сенека, "нелегко привести до добра повчанням, а легко прикладом".
То ж будьмо прикладом своїм дітям у всьому. Бо "блаженні ті батьки, чиє доброчесне життя є прикладом доброзичливості для дітей, зразком виправлення і правилом благих дій".

Порада 5.
Дуже важливою умовою є дотримання принципу погодженості у вихованні, одностайності у вимогах до дітей. Слушними, на наш погляд, є зразки народної мудрості:
Коли батько каже "так", а мати - "сяк", росте дитина як будяк.
Біда тому дворові, де курка кричить, а півень мовчить.

Порада 6.
Піклуйтесь про щасливу долю свого дитяти.
Відразу в кожного на думці - придбати і передати у спадок солідне майно. "Та, якщо вони не вміють благочестиво поводитися, - вчить Святий отець Іван Злотоустий, - воно недовго протримається у них, вони його розтринькають, воно загине разом з його господарями".
Знайте, батьки, - найкращий спадок для дітей не золото та маєтки, а гарне виховання і навчання. Для переконливості пропонуємо давню притчу,  якій закладена саме ця ідея.
"Якщо ти даси своєму синові одну рибину, то він буде ситий один день, якщо даси дві - то два дні, три рибини - три дні... Але коли ти навчиш його ловити рибу, працювати, то він буде ситий протягом всього життя. Отже, - продовжує Святий отець, - учіть дітей бути благочестивими володарями своїх пристрастей, багатими в добродіяннях і не очікуйте від Бога ніякої милості, якщо не виконуйте свого обов’язку. А слова видатного педагога К.Ушинського про те, що "коли бажаєш вихованцеві щастя, треба виховувати його не для щастя, а для праці життя", слугують цілком логічним підтвердженням всього зазначеного вище.

Порада 7.
Матері, привчають своїх доньок до охайності, чистоти і краси зовнішньої. Знайте, що в народі доньок порівнюють з їхніми мамами за приказкою: "Який кущ, така й калини, яка мати, така й дитина".

Порада 8.

Обов’язок батька – виховати в сина мужність, бо вона головним показником зрілості юнака. У своєму "Повчанні..." Володимир Мономах, описуючи власні пригоди, мав, на меті продемонструвати молоді, що тільки постійними тренуваннями можна розвинути у юнаків такі вольові якості, як наполегливість, терпеливість, відвагу, рішучість і сміливість. Ось чому він ствердно заповідав: " Не боячись ні раті, ні од звіра, діло мужське робіте..."

Немає коментарів:

Дописати коментар