вівторок, 22 березня 2016 р.

«ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ»


Мета: інформування про згубний вплив шкідливих звичок на здоров’я; виховувати дбайливе ставлення до свого  здоров’я.
Обладнання: мультимедійна дошка, проектор, відеоматеріали, завдання для вікторини.


 Хід заняття


1.       Обізнаність учнів про шкідливі звички.
2.       Бесіда на тему: «Шкідливість куріння та алкоголю».

Куріння – одна з головних причин виникнення хвороб серця. Серцевий ритм у курців у середньому на 10 – 20 ударів на хвилину більший, ніж у некурців. Таким чином, протягом
року серце курця робить на 5 – 10 млн. ударів більше, ніж серце некурця.
Особливо шкідливим  куріння є для жінок. Кожна жінка може мати дитину. Нікотин здійснює негативний вплив на розвиток зародка. Чим більше цигарок викурює жінка, тим більшою є імовірність того, що вона народить дитину з вадами.
Більше 80 % випадків захворювання на рак легень припадає на курців. Загалом, курці хворіють у 3,5 рази частіше, ніж некурці. Імовірність захворіти на рак легень у них на 70 % вища, ніж у тих, хто не курить. Але набагато не безпечнішим є пасивне куріння. Дим, який утворюється під час згоряння сигарети, не фільтрується і містить у 3 – 4 рази більше канцерогенних речовин. І саме цей дим забруднює повітря протягом 12 хвилин, поки тліє сигарета.
Моментальними негативними наслідками куріння є:
·               посилення серцевого ритму,
·               підвищення тиску,
·               подразнення гортані, підшлункової залози,
·               потрапляння канцерогенів у легені,
·               зниження температури тіла.
Потенційні негативні наслідки куріння:
·               рак легенів, ротової порожнини, стравоходу, гортані, підшлункової залози та жовчного міхура;
·               захворювання серця;
·               хронічний бронхіт;
·               пожовтіння зубів;
·               проблеми з потенцією, безпліддя, ризик не виношування, ризик вроджених вад плоду, зменшення ваги немовляти, збільшення частоти передчасних пологів, викиднів, мертво народження, відхилення у фізичному та інтелектуальному розвитку майбутньої дитини.
Куріння впливає на тривалість життя: 35-річна жінка, яка курить, проживе на 5 років менше за ту, яка не має такої звички; 35-річний чоловік – на 7 років менше, ніж чоловік, який не курить.
 
Алкоголь – наркотична хімічна речовина, яка змінює характер функцій організму. Той факт, що вживання алкоголю є дуже поширеним явищем, не означає, що це корисно. Алкоголь – психотропний наркотик, який призводить до зміни хімічних процесів, що відбуваються в мозку людини. Він впливає на характер мислення людини, її відчуття, здатність спілкуватися та рухатися. Вживання алкоголю може призвести до виникнення швидких або відстрочених наслідків його впливу на організм. Багато із цих наслідків є небезпечними і можуть бути фатальними.

Алкоголь є найбільш поширеним соціальним наркотиком. Його вживають майже в усіх регіонах планети. Алкогольні напої широко доступні в магазинах, барах.
Алкоголь (етиловий спирт) – наркотична хімічна речовина, яка утворюється в процесі бродіння вуглеводів, спричиненого життєдіяльністю дріжджових грибів. Цей вид наркотику діє на мозок двома шляхами: знижує чутливість і емоції та уповільнює рухи та реакції. Дія алкоголю ослаблює процеси гальмування в ЦНС і спричинює втрату таких якостей як самовладання, самоконтроль, самокритика, обережність тощо. Алкоголь помітно знижує розумову й фізичну працездатність, гостроту зору, погіршує координацію рухів і точність виконання певних дій, нерідко призводить до ДТП, тяжких травм і нещасних випадків.
Систематичне вживання алкоголю сприяє виникненню небезпечного захворювання – алкоголізму. Помічено, що людина швидше стає алкоголіком, якщо починає вживати алкоголь у молодому віці. Учені з’ясували, якщо хоча б один раз випити 100 грамів горілки, то в головному мозку людини гинуть 7,5 тис. нервових клітин. Відомо, що нервові клітини не відновлюються. Вони закладаються в організмі при її народженні (від 14 до 17 мільярдів) і потім протягом усього життя витрачаються. За їх допомогою людина думає, запам’ятовує, творить.
Учені провели таке дослідження: у трьох годівничках годували дев’ять крільчих. Крільчихи їли з кожної годівнички окремо. У першу насипали цукор, у другу налили молоко, у третю – вино. З першої їла одна крільчиха, з другої – теж одна, а біля третьої розгорілася бійка. Крільчихам сподобалося вино, вони хотіли будь-що підійти до третьої годівнички, при цьому верещали, кусали одна одну. Із часом у всіх крільчих народилися маленькі кроленята. У тих, які пили вино, народилися мертві, спотворені кроленята без вушок і без лапок.
Інший дослід. Разом із цукром бджілці підмішали вина, її було неможливо впізнати. Вона не хотіла працювати, а тільки роздратовано гула.
А в Індії слонам домішали до їхнього корму спиртне, після чого тварини почали ревти, бігати, руйнувати будинки, перекидати автомобілі, витоптувати плантації тощо.
Алкоголь – причина конфліктів у сім’ї. Там де алкоголь – погана робота, аварії, сварки, злочини.
Алкогольне сп’яніння – одна з найчастіших причин раптової смерті. Судові медики зазначають, що серед замерзлих сліди алкоголю виявляються у 82% випадків, серед утоплених – у кожного другого. Під впливом алкоголю розвивається цироз печінки, хворобливо реагує серце, страждають нирки, змінюється склад крові.

3.       Вікторина.
ü   Назвіть богиню здоров’я в грецькій міфології. (Гігієна)
ü   Наука про збереження і зміцнення здоров’я. (Валеологія)
ü   Яка середня тривалість життя в Україні? (64 роки)
ü   Хто у своїй клятві проголосив: “Не нашкодь хворому”? (Гіппократ)
ü   Назвіть загальну кількість м’язів у людини. (656 м’язів)
ü   Назву якої хімічної посудини дістав один із елементів ока? (Колбочки)

4.      Відеоматеріали для перегляду та обговорення.
"Бережи себе - ні алкоголю!"


"Згубність паління"



"Здоровий спосіб життя"


5.       Творче завдання "Мій світ без шкідливих звичок!"
5 клас 





Немає коментарів:

Дописати коментар