пʼятниця, 16 вересня 2022 р.

Міжнародний день охорони озонового шару



Цей день відзначається в пам’ять про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару з 1995 року.
Озоновий шар фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив жорсткого ультрафіолету на поверхню Землі, зберігаючи життя на ній.
Науково доведено, що проникнення до стратосфери штучно створених хімічних речовин, таких як, бромистий метил, бромхлорвуглеводні, хлорфторвуглеводні, чотири хлористий вуглець, знищують озоновий шар нашої планети.
Мільйони молекул озону руйнуються кожну хвилину і результатом цього процесу є збільшення кількості жорсткого ультрафіолетового випромінювання, яке досягає поверхні Землі.
На сьогодні інтенсивність ультрафіолетового випромінювання на поверхні землі вище 45° (градусів) широти перевищує у середньому на 10% показники двадцятирічної давнини. В полярних широтах значно більше.
Щоб Ви розуміли про що йдеться, зменшення щільності озонового шару  на 1% призводить до додаткових 0.6–0.8% підвищення, а це 100-150 тис. випадків щорічно, захворювань на катаракту та підвищення випадків раку шкіри на 2%.
Тваринний та рослинний світи теж страждають від збільшення ультрафіолетового опромінювання.

Воно негативно впливає на розвиток фітопланктону, крабів, мальків риб, уповільнюється ріст рослин. Синтетичні матеріали, якими користуються люди (пластики, гума), швидше руйнуються під дією ультрафіолету.
До того ж, збільшення інтенсивності ультрафіолетового випромінювання у приземних шарах атмосфери.
Це призводить до додаткової генерації озону та підвищення концентрації інших потенційно шкідливих оксидантів у повітрі, яки ми дихаємо.
Подолати цю проблему можна лише завдяки скоординованим діям усіх націй та верств суспільства на глобальному рівні.
Усвідомлюючи це, уряди практично усіх країн світу приєдналися до Монреальського протоколу і взяли на себе зобов’язання досягти головної мети – згортання виробництва та використання озоноруйнівних речовин у різних секторах промисловості.
На сьогодні Сторонами Монреальського протоколу стали 191 країна .
Це усі країни члени ООН.
Таким чином, однією з найбільш актуальних екологічних проблем людства є збереження озонового шару планети.
Відповідно до цієї угоди, уряд кожної країни виконує вимоги, що до вилучення з обігу та припинення виробництва озоноруйнівних речовин за обумовленими графіками.
Україна в 1985 році підписала, а в 1986 році ратифікувала Віденську конвенцію про охорону озонового шару.
На основі Віденської конвенції 20 вересня 1988 року Україна приєдналася до Монреальського протоколу по речовинах, що руйнують озоновий шар.
Україна не має власного виробництва озоноруйнівних речовин. Але існує реальна загроза зупинки українських підприємств-користувачів, які не зможуть перейти на озонобезпечні технології, та їх партнерів-суміжників.
Експорт озоноруйнівних речовин вже зараз заборонено до багатьох країн, а в найближчі роки – у будь-які країни світу.



Немає коментарів:

Дописати коментар