середу, 1 червня 2016 р.

Міжнародний день захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей — одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було прийнято в 1925 році на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, в Женеві. Чому саме було обрано перше червня, історія замовчує, але за однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся і з часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.
Вперше це свято відзначалося в 1950 році в 51 країні світу. Цей день — нагадування дорослим про необхідність дотримання прав дітей на життя, на свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок і дозвілля, на захист від фізичного і психологічного насильства, на захист від експлуатації дитячої праці, як необхідних умов для формування гуманного і справедливого суспільства.
З 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.
Прапор Міжнародного дня дітей
У цього свята є навіть і свій прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання, гармонію, свіжість і родючість, навколо знаку Землі розміщені стилізовані фігурки — червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений у центрі, — це символ нашого спільного дому.
Діти – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Саме тому святий обов’язок родини, школи, органів влади та громадськості подбати про всебічний розвиток інтересів та здібностей української юні, забезпечити їй належний рівень виховання і дотримання прав дитинства. Але не всім дітям поталанило мати щасливе і безтурботне дитинство.
Проблема захисту і виховання підростаючого покоління ніколи не втратить своєї актуальності, адже діти – гарант самозбереження, здоров'я і процвітання нації. Забезпечення та дотримання прав дитини – необхідність і потреба не лише сучасного етапу розвитку України, але й пріоритетний напрямок політики нашої держави на майбутнє.
Так 1 червня 206 року учні Теребовлянського НВК взяли участь у заходах присвяченим Міжнародному Дню захисту дітей. Організували свято «Діти мистецтва – дітям спорту» працівники служби у справах дітей райдержадміністрації спільно із Теребовлянським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом освіти райдержадміністрації, Теребовлянською дитячо-юнацькою спортивною школою та Теребовлянським районним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».


Команда НВК «Веселка» взяла участь в ігротеці «Діти мають права» здобувши ІІІ місце, а в конкурсі малюнка на асфальті «Права дітей» дівчата здобули І місце. Команда була нагороджена індивідуальними подарунками відповідно до зайнятих місць, отримали відзнаки та солодощі.














Немає коментарів:

Дописати коментар