субота, 14 травня 2022 р.

Міжнародний день захисту клімату



10 фактів про зміну клімату, які повинен знати кожен


15 травня світ відзначає Міжнародний день захисту клімату. Збереження клімату — одна з глобальних проблем, які сьогодні стоять перед людством.

Пропоную Вашій увазі 10 фактів про зміну клімату, які повинен знати кожен:
1. Глобальне потепління і зміна клімату – це не одне і те ж.
Це два різних, але пов’язаних між собою поняття. Глобальне потепління – це прояв зміни клімату, тому перше – симптом, а друге – діагноз.Коли ми говоримо про потепління, то маємо на увазі постійне збільшення середньої температури на Землі. По-науковому це називається «антропогенне потепління». Воно викликане діяльністю людини, в результаті якої в атмосфері накопичуються парникові гази (вуглекислий газ, метан, оксиди азоту, хлорфторвуглеводні та ін), які підсилюють парниковий ефект.Зміна клімату – це зміна погодних умов протягом тривалого відрізку часу – в десятки і сотні років. Вона проявляється як відхилення середньої температури від сезонної або місячної норми.

2. 2016 й рік обіцяє бути найспекотнішим
Поки абсолютний рекорд належить 2015 року. Але вчені не сумніваються в тому, що 2016-му вдасться його побити. Передбачити таке не складно, адже, за даними NASA, температура зростає протягом 35 років: кожен з останніх 15 років виявлявся найспекотнішим за всю історію метеоспостережень.Аномальна спека і посухи вже стали серйозною проблемою для жителів різних куточків планети. Так, в 2013 році на Філіппіни обрушився один з найбільш руйнівних тайфунів в історії людства – Йоланда. У минулому році в Каліфорнії була зафіксована сильніша посуха за останні 500 років. В майбутньому число стихійних лих може істотно зрости.

 3. Вічна мерзлота вже не вічна. Швидке танення шару льоду під грунтом стає не тільки екологічною, а й економічною, і соціальною проблемою. Справа в тому, що вся інфраструктура на півночі побудована на заледенілому грунті (пермафрості). Тільки в Західному Сибіру через деформацію поверхні землі відбувається кілька тисяч аварій в рік.А деякі території, наприклад, в районі Якутії,  періодично затоплює. З 2010-го року повені тут трапляються щороку.З таненням вічної мерзлоти пов’язана ще одна загроза. В пермафрості сконцентровані величезні обсяги метану. Метан затримує тепло в атмосфері ще сильніше, ніж CO2, і зараз він стрімко вивільняється.

4. Рівень моря може піднятися майже на метр
З таненням вічної мерзлоти і льодовиків в Світовому океані утворюється все більше води. Крім того, вона стає теплішою та більшою за об’ємом – відбувається так зване теплове розширення. Протягом XX століття рівень води піднявся на 17 сантиметрів. Якщо все продовжиться в тому ж темпі, що і зараз, то до кінця XXI століття можна чекати підвищення до 1,3 метра, пише Proceedings of the National Academy of Sciences, журнал Національної академії наук США.Що це означає? За даними екологічної програми ООН, половина населення світу живе на відстані до 60 кілометрів від узбережжя, включаючи три чверті найбільших міст. Ці населені пункти піддадуться удару стихії – тайфунів, штормовим приливам, ерозії. У гіршому випадку їм загрожує затоплення. Вчені пророкують таку долю багатьом містам, наприклад Сан-Франциско, Венеції, Бангкоку, а деякі – острівні держави такі як, Мальдіви, Вануату – Тувалу можуть і зовсім зникнути під товщею води вже в цьому столітті. В разі танення всіх льодовиків на планеті, південь України може опинитися під водою, а Крим стане островом.
5. Кліматичні біженці – сувора реальність
Кліматичні біженці є і сьогодні. Але розрахунки агентства з питань біженців ООН говорять про те, що до 2050 року їх кількість різко збільшиться. 200 мільйонів людей будуть змушені шукати нове місце проживання через наслідки зміни клімату (наприклад, підняття рівня моря). Нажаль, найбільш незахищені перед кліматичними загрозами країни – одночасно і найбідніші в світі. Велику їх частину складають держави Азії і Африки, серед них – Афганістан, В’єтнам, Індонезія, Непал, Кенія, Ефіопія та ін. Збільшення числа біженців в 20 разів у порівнянні з сьогоднішнім днем може ​​створити економічну світову кризу.

6. Океани закислюються
Надлишкові парникові гази є не тільки в атмосфері. Звідти вуглекислий газ потрапляє в океан. Вже зараз в океані така кількість діоксиду вуглецю, що вчені говорять про його «закислення». Останній раз подібне відбувалося 300 мільйонів років тому – в ті далекі часи це вбило до 96% всіх видів морської флори і фауни.Як це могло статися? Закислення не витримують організми, чиї раковини утворені з вуглекислого кальцію. Це, наприклад, більшість молюсків – від равликів до хітонів. Проблема в тому, що багато хто з них – основа харчових ланцюгів в океанах. Наслідки їх зникнення передбачити неважко. Ще вуглекислий газ порушує розвиток скелетів коралових рифів, які є домівкою для майже чверті всіх мешканців морів.

7. Можуть зникнути близько 1 000 000 видів
Зміна температури, середовища проживання, екосистем і харчових ланцюжків не залишає шансу вижити більше ніж одній шостїй представників рослинного і тваринного світу. На жаль, браконьєрство лише збільшує ці цифри. За прогнозами вчених, до 2050 року можуть зникнути понад мільйон видів тварин і рослин.

8. Потепління клімату не можна зупинити – можна тільки сповільнити
Навіть якщо завтра ми повністю зупинимо викиди діоксиду вуглецю це мало що змінить. Кліматологи сходяться на думці, що механізм зміни клімату запущений на сотні років вперед. У разі зниження викидів концентрація СО2 в атмосфері все одно буде зберігатися ще довгий час. Це означає, що океан продовжить поглинати вуглекислий газ (див. факт 6), а температура на планеті – рости (див. факт 2).

9. Через зміну клімату можна померти
Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує зростання смертності на 250 000 в період з 2030 по 2050 роки. Основні причини – наслідки зміни клімату. Так, не всі люди похилого віку перенесуть посилення хвиль спеки, а діти з бідних регіонів – недоїдання і діареї. Спільною бідою для всіх стане малярія, спалахи якої відбудуться через розширення ареалу проживання комарів-переносників.При цьому ВООЗ враховує тільки ряд можливих наслідків для здоров’я. Тому реальні цифри смертей можуть бути набагато вище.

10. 97% кліматологів підтверджують антропогенну природу глобального потепління
У 2013 році з майже 11 тисяч наукових робіт тільки дві заперечували вплив людини на підвищення середньої світової температури. Сьогодні 97% кліматологів визнають антропогенний внесок у глобальне потепління. При цьому близько половини населення Росії і США не вірять в те, що клімат змінюється, а його причиною є людина. Це позначається не тільки на їх повсякденних звичках, а й на політиках цілих країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар