неділю, 1 грудня 2019 р.

Всесвітній день боротьби зі СНІД

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який було започатковано з 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн світу прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ\СНІД.

Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом привернути увагу громадськості доданої проблеми.
Символом боротьби з СНІДом є червона стрічка, жодна акція в цій області не обходиться зараз без неї. Ця стрічка як символ розуміння СНІДу була задумана навесні 1991року. Її ідея належить художникові Франку Муру. Він жив в провінційному містечку штату Нью-Йорк, де сусідня сім’я носила жовті стрічки, сподіваючись на благополучне повернення своєї дочки-солдата з Персидської затоки.
Щоденно в світі близько 16 тисяч чоловік заражаються ВІЛ-інфекцією, половина з них – молодь 15-24 років.
З моменту початку епідемії в світі заразилось ВІЛ-інфекцією близько 60 мільйонів чоловік.
Зараз в світі 40 мільйонів чоловік живуть з ВІЛ-інфекцією та СНІДом. В цілому близько 1,5 % жителів планети інфіковано ВІЛ.
21,8 мільйонів чоловік померло від СНІДу з початку епідемії, з них 3,6 мільйони – діти до 15 років.
Третина ВІЛ-інфікованих у світі мають вік від 15 до 24 років.
Кожної хвилини в світі 6 молодих людей віком до 25 років отримують ВІЛ-інфекцію.
На території Східної Європи та Центральної Азії (сюди входить і Україна) живе більш як 1,5 мільйони ВІЛ-інфікованих.
В ряді країн приблизно половина сексуально активних дівчат віком від 15 до 19 років вірять, що вони не ризикують отримати ВІЛ-інфекцію.
Епідситуація по ВІЛ/СНІД в області та місті залишається складною та напруженою, про що свідчить виявлення випадків не тільки серед представників груп ризику, але й серед загального населення, а саме серед вагітних та потенційних донорів.
Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих реєструється серед молодих людей, а саме від 25 до 49 років.
За двадцять п’ять років, відколи стало відомо про існування ВІЛ, ставлення людей та суспільства в цілому до цієї теми змінилося завдяки тому, що сьогодні відомі шляхи передачі захворювання; минули панічний страх та безпорадність перед новою, досі невідомою хворобою, спричинені незнанням та невіглаством.
Уже давно відомо, що інфікування ВІЛ не є ризиком, що характерний для якихось певних категорій населення, як вважалося спочатку. Хвороба не обирає, тому найпершим завданням у подоланні епідемії залишається запобігання та профілактика.
СНІД - одна з найскладніших проблем людства. Багато про СНІД вже відомо,але щодня з’являється нова інформація. Перше повідомлення про ВІЛ з’явилося в1981 р. На сьогоднішній день поширення ВІЛ має характер пандемії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) кількість людей, які живуть з ВІЛ/СНІД - понад 40 млн.! Більше 20 млн. людей померли через СНІД!
Більшість ВІЛ-інфікованих в Україні- це молодь віком 15-29 років.
Про проблему ВІЛ/СНІДу має знати кожна людина. Щоб не стати ВІЛ-інфікованим потрібно знати, як уберегтися від інфекції.

Основні шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

- під час статевого контакту сперма або вагінальні виділення інфікованої людини потрапляють на слизову оболонку піхви, статевого органа, ротової порожнини, шлунку або прямої кишки, через які вірус проникає у кров іншої людини;
- у разі порушення цілісності шкірних покривів гострим предметом (зокрема, голкою, бритвою або інструментом для нанесення татуювання), яким перед цим користувалася інфікована людина і її кров залишилася на ньому. Ризик інфікування ВІЛ є найбільшим при повторному користуванні шприцом або голкою для введення ліків або наркотиків після вірусоносія, а також при переливанні крові, яка містить ВІЛ;
- від інфікованої матері під час вагітності, пологів або під час годування груддю.

Вірус імунодефіциту не передається:

- при спільному користуванні верхнім одягом з людиною, яка інфікована ВІЛ;
- при рукостисканні;
- через домашніх тварин;
- при користуванні загальним туалетом (унітазом);
- при контактах у транспорті;
- при чханні та кашлі;
- через обійми;
- через монети і паперові гроші, через постільну й натільну білизну;
- через рушники, мило, мочалку;
- при укусах комарів та інших комах;
- при плаванні у басейні;
- при поцілунках;
- через дверні ручки і спортивні знаряддя.

Щоб вберегти себе від інфікування ВІЛ, необхідно:

- не користуватися з іншими людьми одними й тими самими голками та шприцами для введення лікарських препаратів (у тому числі наркотиків). Найкращий спосіб – використання стерильних одноразових шприців;
- виключити статеві контакти з людьми стосовно яких немає упевненості, що вони не інфіковані;
- не допускати, аби біологічні рідини інших людей потрапляли на вашу шкіру.

СНІД в Україні.

Україна, відповідно до доповіді ООН , посідає 6-е місце у світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ/СНІД.
Аналіз офіційних даних щодо поширення ВІЛ-інфекції свідчить, що епідемія триває з тенденцією до дальшого зростання в усіх регіонах України, але поширення по країні нерівномірно. Найбільше ВІЛ-інфікованих в Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській і Донецькій області.
За результатами дослідження, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих за оптимістичним прогнозом може скласти 479 тис. осіб (1,9 % населення віком 15-49 років).
За результатами прогнозу, в 2014 році 36-43 % від загальної кількості ВІЛ-інфікованих та 31-38 % числа смертей від СНІД в Україні припадатимуть на Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську та Донецьку області. У 2014 році прогнозні показники смертності від СНІД у цих областях в 1,5-2,1 рази будуть перевищувати середні показники по країні.
Щорічні витрати на лікування СНІД можуть досягнути в 2014 р. 630 млн. грн. (за найгіршим сценарієм).

Дослідження

Вчені за сприяння Національного інституту алергії та інфекційних хвороб (NIAID) проводять величезну кількість досліджень з вивчення ВІЛ-інфекції, спрямованих зокрема на отримання вакцини проти ВІЛ та нових препаратів для лікування самої хвороби і пов'язаної з нею патології.
Нині випробовується на людях 29 зразків противірусної вакцини, розробляється або проходить стадію клінічного тестування велика кількість препаратів проти СНІДу та СНІД-асоційованих інфекцій.
Вчені з'ясовують також точні механізми ушкодження вірусом імунної системи. Ці дослідження дають змогу краще визначити мішені для дії противірусних ліків і вакцин. NIAID підтримує також роботи з вивчення особливостей перебігу захворювання у людей різної расової та етнічної належності. Вчені проводять також аналіз та випробування хімічних бар'єрів, таких як місцеві мікробіциди, які людина може вводити у піхву або упряму кишку, аби уникнути зараження під час статевих зносин. Вони шукають також інші шляхи профілактики поширення інфекції, виявляючи та лікуючи венеричні хвороби, агітуючи за безпечний стосовно зараження ВІЛ стиль життя, а також запобігаючи інфікуванню дітей від матерів.

Хронологія СНІДу

1978р. - у хворих чоловіків-гомосексуалістів в США, Швеції та на Гаїті було зареєстровано схожі захворювання, які в подальшому назвуть СНІД.
1981р. - в США виявлено велику кількість випадків саркоми Капоші (рідкісний вид раку шкіри) у молодих чоловіків-геїв, які були названі «імунодефіцитом гомосексуалістів». В тому році від цього захворювання загинуло 128 молодих людей в США. Американським лікарем Майклом Готтлібом введено термін «СНІД».
1982р. - уперше відслідковано зв'язок СНІД з переливанням крові, використано таку назву захворювання, як СНІД- синдром набутого імунодефіциту.
1983р. - Люк Монтаньє з інституту Пастера у Франції відкрив та ідентифікував вірус імунодефіциту людини, як вірус, що призводить до СНІД. УСША за цей рік померло від СНІД півтори тисячі людей. Вперше в США в Сан-Франциско відзначався День Пам'яті померлих від СНІД . Організаторами цієї акції були люди, яких особисто торкнулася епідемія. З того часу День пам’яті мільйони людей по всьому світу відзначають щороку, кожну третю неділю травня. У цей день згадують людей, які померли від СНІД.
1984р. - Роберт Галло (США) незалежно від Люка Монтаньє ідентифікував вірус імунодефіциту людини.
1985р.- в США розроблено перший тестна наявність антитіл до ВІЛ, що дало змогу перевіряти донорську кров нанаявність ВІЛ. Також були встановлені шляхи інфікування вірусом СНІД: кров, статевий шлях та від матері до дитини. В США цього року зареєстровано 6972 випадки смерті від СНІДу.
1986р. - у світі вперше велику увагу приділено просвітницькій діяльності з метою профілактики ВІЛ/СНІД, вперше створено в Америці недержавну організацію ACT UP, яка займалась такою діяльністю. Вперше збудник СНІДу названо ВІЛ (HIV) - Вірус Імунодефіциту Людини.
1987р. - на сесії Генеральної Асамблеї ООН Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я (ВООЗ) прийнято глобальну стратегію боротьби зі СНІДом. Офіційно зареєстрований перший препарат проти ВІЛ-інфекції - АЗТ (ретровір). В Україні зареєстровані перші 6 випадків ВІЛ-інфікування серед громадян країни та 75 випадків серед іноземців. В Україні створено мережу кабінетів довіри з обстеження і консультування на ВІЛ/СНІД. У США в Сан-Франциско пошито перший КВІЛТ (клаптикова ковдра) в пам'ять про померлого ВІЛ-інфікованого друга.
1988р. - 1 грудня оголошено Всесвітнім Днем Боротьби зі СНІДом. Зареєстровано першу смерть від СНІДу в Україні.
1989р. - в Росії ВІЛ-інфіковано 270 дітей внаслідок непрофесійних дій медперсоналу.
1990р. - в Україні створено мережу СНІД-центрів.
1991р. - в Україні прийнято перший Закон «Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення». Цього року Франком Муром створено символ всесвітнього анти СНІДівського руху увигляді червоної стрічки.
1992р. - в Україні прийнято першу програму профілактики ВІЛ-інфекції СНІД.
1993р. - кілька керівників Центру Крові у Франції посаджені за грати у зв'язку з попаданням у Центр ВІЛ-інфікованих препаратів крові. В Україні вперше впроваджено до й післятестове консультування — як обов'язкове при обстеженні на ВІЛ/СНІД.
1987 – 1994р. р. - в Україні офіційно зареєстровано 183 випадки ВІЛ-інфекції.
1995р. - в Україні поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу набуло епідемічного характеру, зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік; прийнята друга програма з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.
1996р. - створено програму ООН СНІД (UNAIDS).
1998р. - прийнято Закон України "Про внесення змін до закону України «Про запобігання захворюванню на СНІДта соціальний захист населення».
1999р. - в Україні прийнято третю програму з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.
2001р. - в Україні прийнято четверту програму з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу. Вперше проведено спеціальну сесію ООН з проблем СНІДу.
2002 р. - помер від СНІД Франк Мур, який створив червону стрічку — символ боротьби зі СНІДом
2014р. в Україні прийнято Закону про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції /СНІДу на 2014-2018 роки
На сьогоднішній день хронологія, на жаль, продовжується.
Проте кожен мусить знати про СНІД. А знати - означає упередити!
Тести - єдина можливість виявити чи заражена ВІЛ людина чи ні. Цей тест допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того, як розів'ється хвороба. Тест здійснюється через простий аналіз крові.
В Україні створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест.
Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити її розвиток і прогресування. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова.
Заходи приурочені до 1 грудня, Всесвітнього дня боротьби зі СНІД є важливою подією і мають велике значення для підвищення рівня освіченості населення (в т.ч. керівників) з питань розповсюдження, діагностики, профілактики, лікування ВІЛ/СНІД. В цей день потрібно спланувати всі дії, щоб привернути увагу суспільства до проблем пов’язаних з протидією поширенню ВІЛ/СНІДу в Тернопільській області.
Щоб зробити безкоштовне анонімне обстеження на ВІЛ-інфекцію/СНІД, потрібно звернутись:
· в кабінет довіри (кабінет інфекційних захворювань до інфекціоніста) лікарні чи поліклініки за місцем проживання,
· в обласний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом,
· обласний шкірвендиспансер,
· обласний наркодиспансер.


Пам'ятайте!Будь-яка людина має однаковий ризик заразитись вірусом імунодефіциту, проте, кожна людина має право знати більше про СНІД, щоб вберегти себе та своїх рідних.





Немає коментарів:

Дописати коментар