пʼятницю, 18 листопада 2022 р.

Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства



Переважна більшість випадків сексуального насильства над дітьми відбувається в так званому колі довіри. Коли шкоду заподіяла людина, яку дитина знає, якій довіряє, захоплюється і навіть любить, подолати зловживання особливо складно.

Карантин, пов'язаний із епідемією Covid-19, взагалі заточив дітей зі своїми кривдниками, і тепер у них ще менше шансів отримати допомогу.

До того ж на постраждалу дитину і її родину, якщо злочин виявлено, чекає важкий шлях через недосконале правосуддя та соціальні послуги.

Але способи протидіяти є і вони підтвердили свою ефективність! Тому Рада Європи присвятила захід 2021 року популяризації таких методів. Багато з цих практик відзначив Лансаротський комітет в ході першого раунду моніторингу виконання Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, що присвячений саме колу довіри.

Комітет відзначив такі заходи

► профілактичні заходи серед усіх груп зацікавлених сторін, зокрема в дошкільних закладах, школах та в спорті;

► запровадження моделі Барнахусів – будинків, які підтримують дітей-потрепілих та/або свідків насильства, включаючи сексуальне насильство;

►розробка матеріалів для підвищення обізнаності дітей та заохочення їх висловлюватися;

►запровадження протоколів та методик, які навчають, як виявляти сексуальне насильство над дітьми і слухати дітей, коли вони повідомляють про нього;

► посилена перевірка осіб у тісному контакті з дітьми та програми втручання для потенційних сексуальних злочинців над дітьми;

► посилення напрямку сексуального виховання для дітей і молоді;

►термінова підтримка дітей, які демонструють сексуалізовану поведінку;

►розробка навчальних матеріалів для правоохоронних органів, суддів та прокурорів, які б покращили їхню спроможність боротися з сексуальною експлуатацією та насильством над дітьми в інтернеті, яке також починається в колі довіри.

Ви готові приєднатися до відзначення 18 листопада?

З нагоди 18 листопада Рада Європа заохочує ініціативи, спрямовані на підвищення обізнаності як дітей, так і дорослих про ризики та кроки, які вони можуть зробити, щоб запобігти сексуальному насильству в колі довіри та захистити постраждалих.

Український фонд «Благополуччя дітей» також закликає своїх читачів і читачок приєднатися до відзначення 18 листопада. Оберіть зручний формат – і розкажіть якомога більшій аудиторії про небезпеку сексуального насильства над дітьми, зокрема в колі довіри, та способи йому протистояти.

  • Крок 1 – ПІДПИШІТЬСЯна сторінку Фонду в Фейсбук: https://www.facebook.com/CWBF.Ukraine , читайте і поширюйте новини Кампанії.
  • Крок 2 – ОБЕРІТЬспосіб, як зробити свій внесок у захист дітей від сексуального насильства: розмови в школі, дискусії, флешмоби, презентації, показ фільмів на тему сексуального насильства над дітьми, інші творчі ініціативи чи медіа-події. Нижче опубліковані посилання на наші методичні та інформаційні матеріали, які допоможуть вам у плануванні.
  • Крок 3 – РОЗКАЖІТЬпро свої заходи у Фейсбук із хештегом #EndChildSexAbuseDay_CWBF

Цього року радимо звернути особливу увагу на такі матеріали:

Інформаційно-методичний посібник «Сексуальне насильство над дітьми: причини, наслідки, профілактика»;

Відеокурс для фахівців, які працюють в темі протидії сексуальному насильству над дітьми «Убезпечені дорослі – у безпеці діти»

Відеолекція Т. Цюман «Сексуальне насильство над дітьми: форми та ознаки».

Відеокурс О. Нагули для батьків «Навчіть дитину захищатися»

Книжка для читання дітям «Кіко та рука»;

Мультфільм «Кіко та рука»;

Мультфільм «Розкажи дорослому, якому довіряєш»

Брошура для батьків та дітей «Я можу себе захистити»

Матеріали кампанії «Школа безпеки ТЯМ»

 

Матеріали з протидії сексуальному насильству над дітьми, актуальні завжди:

Для фахівців:  

Для спеціалістів та батьків дошкільнят:

Для спеціалістів та батьків дітей 7-11 років:

Для спеціалістів та батьків підлітків:

Навчіть дитину захищатися!


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар