понеділок, 31 жовтня 2022 р.

Усі хвороби від нервів

 


Ця приказка має наукове підтвердження: за статистикою, 70% недуг виникають на нервовому ґрунті. Лікарі навіть дійшли до висновку, що склад характеру, душевна організація, поведінка можуть визначати схильність до того або іншого захворювання. Отже, бережіть себе, якщо ви…

 

Меланхолік — вічно всім невдоволений, похмурий, дратівливий.

Холерик — легко впадає в тугу або лють.

Трудоголік — горить на роботі, але в глибині душі не впевнений, що це комусь треба, сумнівається у своїх силах, думає, що його ніхто не любить.

Можливий

діагноз: виразка шлунку або дванадцятипалої кишки.

 

Іпохондрик — гостро відчуває своя самотність, не впевнений у собі, акцентує увагу на поганому і майже не помічає хорошого.

Песиміст — не вміє радіти життю, часто буває в занепадницькому настрої.

Можливий

діагноз:      сутулість, сколіоз, остеохондроз.

 

Егоїст — обожнює маніпулювати і командувати людьми, любить бути в центрі уваги, постійно знаходиться в стані тривоги з будь-кого, навіть дріб'язкового приводу, тривогу «заїдає» солодким.

Плакса — дуже чутливий, уловлює щонайменші зміни в інтонаціях мови співрозмовника, плаче над зворушливими сценами у фільмах або книгах.

Можливий

діагноз:      цукровий діабет.

 

Добряк — м'яка, інфантильна людина, дуже переживає за всіх, будь-яку біду, що сталася навіть з незнайомими людьми, сприймає як свою власну, але не намагається практично вирішувати жодні проблеми.

Агресор — може бути дуже жорстокий, вимогливий до колег і близьким, при цьому часто страждає від самотності.

Можливий

діагноз:      інфаркт міокарду.

 

Неврастенік — тривожний, недовірливий, схильний перебільшувати все негативне, через це часто відчуває стрес, впадає в паніку.

Можливий

діагноз:      гіпертонія.

 

Інтраверт — боїться життя, сумнівається в усьому, що робить, важко пристосовується, заганяє негативні емоції вглиб, що викликає напади задухи.

Можливий

діагноз:      хронічні бронхіти, бронхіальна астма.

 

Лідер — імпульсивний і раціональний одночасно, зовні дуже стриманий, оскільки розум не дає емоціям вирватися на волю, але всередині киплять пристрасті.

Можливий

діагноз:      хвороби нирок, у тому числі камені в нирках.

 

Панікер — емоційний, чутливий, ранимий, вразливий, образливий, негативну фразу, сказану на його адресу, пережовуватиме декілька днів, побачена по телевізору аварія надовго виб'є з колії.

Тихоня — сором'язливий, замкнутий, у нього мало друзів, не вміє виговорюватися і випліскувати емоції

Можливий

діагноз:      вегетосудинна дистонія.

Зміцнити нервову систему можна, якщо…

регулярно висипатися;

лікувати хронічні захворювання;

займатись улюбленою справою, якщо не на роботі, то хоч би після неї;

бути доброзичливою людиною.

6 «неможна», здатних перемогти стрес

1. Не можна робити вигляд, ніби нічого не сталося. Будь-яку неприємну ситуацію треба спочатку пережити й осмислити, а потім уже забути, інакше вона засяде в голові, як заноза в пальці.

2. Не можна ставити себе на місце людей, із якими сталося нещастя. Якщо НП сталося не з вами і вашими близькими, старайтеся поменше ним цікавитися, відгородитеся від нього.

3. Не можна тримати негатив у собі. Потрібно хлопнути по столу, покричати, випустити емоції на свободу. Плач теж дуже підійде, і не лише жінкам: в слізних залозах учені виявили знеболюючі морфіноподібні речовини — пептиди.

4. Не можна ганяти в голові чорні думки по колу. Психологи впевнені: думки матеріальні і діють за певною схемою. Мозок народжує думку про погане. Ви оформляєте її у своїй свідомості в слова, і вона, як бумеранг, ударяє по мозку. Як тільки вас долають думки на тему «все пропало», зупиніть їх, зробіть енергійний жест рукою, неначе ви від чогось відмахуєтеся, згадайте найрадісніші моменти свого життя й подумайте про те, що попереду вас чекають події не гірші.

5. Не можна чекати поганого. Треба думати про те, що відбувається «тут і зараз».

6. Не можна усипляти поганий настрій, завалюватися на диван під приводом «мені нічого не хочеться». Потрібно відволіктися від поганих думок будь-яким способом, наприклад, зайнятися фізичною працею. Навіть проста робота по будинку (психіатри називають її працетерапією) благотворно впливає на душевний стан. Змусьте себе піти в гості, на виставу чи спектакль. І більше бувайте серед веселих людей.

Продукти, що «вбивають» негативні емоції

Фрукти (особливо банани), родзинки, зелень (коріандр, базилік, селера), овочі, фундук, морська риба.

Немає коментарів:

Дописати коментар