Святкування Всесвітнього дня моркви відбувається в першій
декаді квітня. Почав відзначатися з 2003 року. Мета святкування - підкреслити
її користь для здоров’я.

До речі, а ви знали, що морква не завжди була такою
помаранчевою? Родом із Середньої Азії, вона спочатку була пурпуровою зовні та
жовтою всередині. Її почали культивувати в 7 столітті, і протягом 1000 років
вона зустрічалася в широкому спектрі кольорів - червоного, білого, чорного,
жовтого, і навіть фіолетового, але тільки не помаранчевого кольору. Перші
помаранчеві сорти моркви були вирощені в Голландії в XVI столітті. Деякі
джерела стверджують, що патріотично налаштовані голландці вивели моркву такого
кольору на честь голландської Оранської королівської династії (нід. Oranje).
Втім, достовірних свідчень цьому немає. А ось що точно не викликає сумніву, так
це те, що з тих пір морква змінила не тільки колір, але і смак. Вона стала
набагато солодшою і соковитішою. На сьогоднішній день це один з найсолодших
овочів на Землі (солодше тільки буряк). Крім того, морква - абсолютний чемпіон
серед овочів за вмістом вітаміну А. 100 г моркви забезпечить вам 104%
рекомендованої добової дози цього вітаміну! В ній також чимало кальцію: в 9
середніх плодах його міститься стільки ж, скільки в склянці молока, що робить
моркву незамінним інгрідієнтом у веганських рецептах.
Що ж, Всесвітній день моркви, який відзначається, до
речі, щорічно 4 квітня, - чудовий привід дізнатися що-небудь нове про цей
чудовий коренеплод. Але все ж таки найкращий спосіб відсвяткувати цей день -
задуматися над тим, як додати побільше моркви в свій щоденний раціон. Море
користі, та й смачних рецептів з морквою теж. Бажаємо вам смачного і корисного
Всесвітнього дня моркви!
Немає коментарів:
Дописати коментар