понеділок, 11 березня 2019 р.

Мобінг – негативне явище сучасності


Мобінг (від англ. to mob – переслідувати, нападати гуртом) – колективний психологічний терор, цькування працівника його колегами, начальством або підлеглими.

Вперше (в 1958 р.) його застосував К. Лоренц. Він вжив англійське слово “mobbing” для позначення агресивної поведінки деяких тварин по відношенню до інших. Наприклад, мобінгом він називав ситуацію, коли зграя гусей атакувала і виганяла напала на них лисицю. У 60-х роках XX ст. після публікації роботи шведського лікаря Гайнеманна, який порівняв жорстоке поводження дітей по відношенню до інших дітей з агресивною поведінкою тварин і назвав його мобінгом, термін отримав широку популярність.
Мобінг не є рідкістю і в Україні.
Проявляється мобінг найчастіше у вигляді морального переслідування. Людину несправедливо критикують, ігнорують її успіхи і перебільшують прорахунки. Їй не надають потрібної інформації або спеціально подають неточні відомості. Часом просто- таки заважають виконувати службові обов’язки. Жертву мобінгу висміюють, ображають, принижують, виключають із соціального життя. Про неї можуть поширювати плітки чи зводити наклепи. Часом доходить навіть до фізичних дій.
Що ж до причин, які породжують мобінг, то вони досить різноманітні. Якщо переслідування відбувається за потурання начальства, то воно має на меті позбутися зайвих або незручних працівників, не вдаючись до законних методів. Мобінг стосовно підлеглого може бути викликаний і особистими проблемами шефа, що знаходить у ньому вихід своїм негативним емоціям. А для деяких керівників він є одним із засобів підтримання дисципліни.
Мобінг з боку колег може спричинити елементарна заздрість, конкуренція, бажання знайти «цапа-відбувайла» чи перекласти на переслідуваного важку роботу. Психологічному тиску піддаються новачки або «білі ворони» в колективі. Як правило, його ініціаторами виступають неформальні лідери, які прагнуть виділитися. Якщо людям на роботі нудно і бракує гострих відчуттів, вони самі їх собі створюють, навіть шляхом інтриг. Але за всіх обставин, мобінг є свідченням нездорового психологічного клімату, а можливо й інших серйозних негараздів у колективі.

Профілактика та запобігання мобінгу

Існування мобінгу в трудових колективах може стати причиною зниження ефективності діяльності будь-якого підприємства. Тому власникам та директорам підприємств і організацій для профілактики мобінгу слід вжити ряд заходів:
· Формувати в організації здорову організаційну культуру.
· Роль керівника — підтримати в робочих колективах здоровий соціально-психологічний клімат.
·  Розвивати у вищого керівництва управлінські навички.
· Створювати механізми отримання зворотного зв’язку від службовців.
· Чітко формулювати службові обов’язки і точно позначати межі індивідуальної відповідальності кожного працівника.
· Забезпечити чіткий і раціональний поділ праці між різними структурними підрозділами, виключити перетин і дублювання поставлених перед ними завдань.
· Формувати зрозумілу систему кадрового просування, давати можливість кар’єрного росту.
· Забезпечити відкритість інформаційних потоків на підприємстві та створити прозорий механізм прийняття управлінських рішень.
·  Виключити можливість родинних або інтимних зв’язків між керівництвом і підлеглими.
· Створювати нетерпимість у відношенні до пліток і припиняти будь-які інтриги на роботі.
Узагальнені рекомендації, як себе треба вести, щоб уникнути мобінгу на робочому місці:
· По можливості будьте доброзичливі зі всім колективом. Це не означає, що треба перед усіма підлещуватися й плазувати.
·  Прийшовши на нову роботу (особливо під час випробувального терміну), спілкуйтеся з колективом більш рівно і формально ввічливо. Не прагніть відразу вплутуватися у внутрішні розборки, не привертайте зайву увагу неординарною поведінкою, не нав’язуйте свою емоційну прихильність.
· Знайдіть золоту середину між тим, щоб не виділятися з колективу і зберегти своє обличчя.
· Ніколи не принижуйте свого колегу. Навпаки, хваліть і намагайтеся підняти його у власних очах і в очах працівників. Тільки не перестарайтеся!
· Не пліткуйте і не осуджуйте, а почувши плітку, не поширюйте її в колективі (і взагалі треба знати, коли слід промовчати).
· Якщо хтось з працівників пробує вас «дістати», не переживайте, спокійним тоном спробуйте з’ясувати чого він домагається. Не реагуйте на образливі слова. Пам’ятайте, що на ображених воду возять.
· Не давайте себе в образу. Іноді варто «показувати зуби».
· Не ігноруйте корпоративні заходи, дотримуйтеся традицій і неписаних правил колективу.
· Не «фамільярничайте» з керівником, навіть якщо ви з ним у дружніх відносинах. Не афішуйте цю дружбу, дружите за межами фірми.
· Сумлінно і професійно виконуйте свої обов’язки. При виникненні конфлікту начальник прийме вашу сторону, навряд чи він захоче втрачати хорошого працівника.

Як боротися з мобінгом

З мобінгом боротися можна і робити це треба обов’язково. Якщо ви стали об’єктом цілеспрямованого, регулярного психологічного цькування, перш за все, необхідно спробувати зрозуміти чи з’ясувати причини. Аналіз ситуації дуже важливий,  адже, не розібравшись, наслідком чого є мобінг, можна постійно «ставати на одні і ті ж граблі», знову і знову міняючи місце роботи. Іноді змінити ситуацію і змінити про себе думку колективу допомагає вчинок або відверта розмову.
Якщо метою моббера є усунення вас із фірми, і він не хоче йти ні на які компроміси, у вас залишається єдиний варіант — протистояння. Якщо головним порушником вашого спокою на роботі є безпосередній начальник, доведіть йому, і всьому колективу свою корисність, зробіть результати своєї професійної діяльності помітними не тільки для колег, але і для більш важливих і значимих осіб компанії.
У разі, якщо хтось хоче зайняти ваше місце, змушуючи вас піти з компанії, головне — бути напоготові і в жодному разі не допускати професійних помилок.
Позбутися від мобінгу нерідко допомагають такі підручні засоби, як портативна відеокамера або диктофон. За їх допомогою можна отримати незаперечні докази протиправних дій і зупинити мобінг шляхом загрози оприлюднення цих доказів.
Психологи радять при безперервному мобінгу покинути цей агресивно налаштований колектив, і чим раніше, тим краще, ніж терпіти тривалі приниження, які можуть стати причиною погіршення здоров’я.


Немає коментарів:

Дописати коментар