понеділок, 30 листопада 2020 р.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом


 Щороку 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та рішення Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими 1988 року відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. З того часу минуло більше 30 років, але проблема боротьби з поширенням ВІЛ інфекції/СНІДу залишається досить актуальною для багатьох країн світу.

Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення обізнаності населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед загрозою пандемії. Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна можливість дізнатися про факти щодо поширеності ВІЛ-інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією.

 


За оцінками програми Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ-інфекції/СНІД (ЮНЕЙДС) з початку епідемії ВІЛ-інфекції у світі інфікувалося вірусом імунодефіциту (ВІЛ) приблизно 78 млн. людей. Померло від захворювань, зумовлених СНІДом, більше 35 млн. осіб. ВІЛ-інфекція/СНІД стали потужними чинниками, що призводять до багатофакторного деструктивного впливу на соціальне та економічне життя суспільства. У найбільш уражених СНІДом регіонах відзначено зниження середньої очікуваної тривалості життя на 15-20 років. Для країн з негативним приростом населення масштабна епідемія ВІЛ-інфекції посилила існуючі демографічні проблеми.

 В Україні більш як половину нових випадків ВІЛ-інфікування виявляють на останній чи передостанній клінічних стадіях. Лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус. 

 

Світ намагається зупинити епідемію ВІЛ. Два роки тому на черговій сесії Генеральної асамблеї ООН країни-учасниці домовились робити усе, аби до 2030 року хвороба перестала поширюватися, а люди, які живуть із ВІЛ, не зазнавали дискримінації.

 

Україна також залучена у процес подолання епідемії ВІЛ-інфекції. На жаль, поки що наша країна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 2018 рік в Україні мешкає 244 тисячі людей з ВІЛ. Лише 40% з них отримують антиретровірусну терапію. 

Протягом десяти місяців минулого року в країні щодня реєстрували 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 — на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

 Майже половина оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ, не знають про свій ВІЛ-статус.

 Ті ж, хто дізнаються, — бояться. Лякаються хвороби. Самих себе. Сприйняття навколишніми й дискримінації.

 Не менше лякає ця тема і людей здорових. Такий страх здебільшого породжений незнанням. А незнання — найкращий друг поширення хвороби. Замкнене коло. Цим спецпроектом редакція The Ukrainians спільно із благодійною організацією «100 відсотків життя» прагне його розірвати.

 


Інформацію можна переглянути за посиланням - 

 










Немає коментарів:

Дописати коментар