середу, 5 вересня 2018 р.

Міжнародний день благодійності



Ця свято ще зовсім молоде і було встановлено резолюцією Генасамблеї ООН від 7 березня 2013 року.
Метою Дня благодійництва є привернення уваги людей до проблем в суспільстві, пов’язаних з бідністю і гуманітарними кризами. Свято замислювалося, як нагадування людям і громадським організаціям про волонтерську та благодійну діяльність.
В ООН стверджують, що благодійність, як вираз солідарності з знедоленими особами сприяє встановленню діалогу між різними культура, релігіями і цивілізаціями з усього світу.
Ініціатором Дня благодійності виступила Угорщина. А дату вибрали не випадково. Адже саме 5 вересня померла свята Мати Тереза. Відома на весь світ місіонерка і католицька черниця, яка отримала при народженні ім’я Агнес Гонджа Бояджіу, присвятила все своє життя служінні церкви.
За свою благодійну діяльність Мати Тереза ​​стала лауреатом Нобелівської премії миру «За діяльність в допомогу стражденній людині». Також вона стала засновницею жіночої чернечої конгрегації «Сестри місіонерки любові», яка допомагає бідним і хворим. За свої заслуги перед світом Тереза ​​Калькуттська була зарахована Католицькою Церквою до стану блаженних, а пізніше і зовсім канонізована (зарахована до стану святих).
Мати Тереза, як символ доброчинності в світі

Сама по собі благодійність доповнює діяльність держави в сфері охорони здоров’я, освіти та соціального захисту населення. Також завдяки добровільній допомозі людей розвивається культура, наука, спорт і природа отримує додаткову охорону.
Відзначимо, що під благодійністю мається на увазі не тільки грошова допомога, але також і витрачений час. Вся робота добровільна і не націлена на отримання прибутку. Спільна робота згуртовує людей, створюючи міцні зв’язки в суспільстві.
Так, згідно із Всесвітнім індексом благодійності, який встановлює Британський благодійний фонд CAF, Україна в 2016 році зайняла 106 місце серед 153 країн світу. Відзначимо, що в 2015 році наша країна займала 89 місце.
Для визначення індексу благодійності в країнах проводиться опитування, де з’ясовують кілька пунктів. Так, у респондентів запитують, жертвували вони гроші або працювали волонтером. Або ж просто допомагали незнайомій людині, який виявилася в нужді.
В Україні сфера благодійності регулюється законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації», який визначає «загальні принципи благодійної діяльності в, забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності, утвердження гуманізму і милосердя, забезпечує сприятливі умови для утворення і діяльності благодійних організацій».
Але відзначимо, що сама суть благодійності, це не прямий обов’язок людей, або тягар, а сам сенс допомоги людям. Просто допомагаючи іншій людині, ми краще розуміємо суть життя, відчуваючи свою корисність і затребуваність у суспільстві.


Немає коментарів:

Дописати коментар